Vagyonszerzési illetékkedvezmények és mentességek feltételrendszere - a NAV tevékenysége a jogszabályok tükrében - Englert Alexandra
Szakdolgozatom témája a vagyonszerzési illetékkedvezmények és mentességek bemutatása. Dolgozatom célja az volt, hogy az illetékről szóló törvény problémáit ismertessem, és azokra megoldási javaslatot tegyek. Dolgozatomban bemutattam a Nemzeti Adó- és Vámhivatal főbb szerveit és feladatköreit. A következő pontban az illeték kialakulását mutattam be az Árpád-házi királyok uralkodásától egészen napjainkig. Sorra vettem az 1000 éves időszak illetékváltozásait. A következő fejezetben bemutattam a vagyonszerzési illetékek fajtáit, az öröklési-, ajándékozási– és a visszterhes vagyonátruházási illetéket. Ismertettem mindhárom vagyonszerzési illeték tárgyi-, területi- és személyi hatályát, az illetékmértéküket, és az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvényben foglalt kedvezmények és mentességek rendszerét. Az Itv. áttanulmányozása során számos ponttal nem értettem egyet. Túl szigorúnak találtam, illetve úgy gondoltam, nem a mai gazdasági helyzetnek megfelelően van megfogalmazva. Külön bemutattam az öröklési és ajándékozási illetékkedvezmények és mentessék rendszerében felmerülő problémákat, és külön a visszterhes vagyonátruházási illetékben megjelenő dilemmákat. Főbb problémák az értékhatárok megállapításával, a felső korhatár megszabásával és a késedelmi pótlékok kiszabásával kapcsolatban véltem felfedezni. Szakdolgozatomban külföldi illetékrendszereket is bemutatok. Három országot választottam, amivel a hazai illetékrendszert hasonlítottam össze. Ez a három ország Ausztria, Németország és Nagy-Britannia. Ismertettem a három ország öröklési-, ajándékozási- és visszterhes vagyonátruházási illetékrendszerét. A külföldi országok tanulmányozása során arra a megállapításra jutottam, hogy nagymértékben eltér a három ország illetékrendszere a haza illetékrendszertől. Például a három külföldi országnál nincs ajándékozási illeték, és a visszterhes vagyonátruházási illeték is csak az ingatlanokra terjed ki, továbbá megállapítottam, hogy a magyar illetéktörvény jóval több kedvezményt és mentességet biztosít az adózók számára. Dolgozatomban több esettanulmányon keresztül mutattam be, hogy a vagyonszerzési illetékkedvezmények és mentességek a gyakorlatban hogyan jelennek meg. Összegzésképpen elmondhatom, hogy az illetékrendszer nagyon összetett és sokrétű, és ennek köszönhetően számos kedvezményt és mentességet nyújt bármely korosztály számára!