TARAVIS Kft. önköltség számítási gyakorlata és értékelése - Horváth Krisztina Mária
Manapság ebben a rohanó világban nem mindig jut egy fiatal hölgynek, diáknak arra ideje, hogy miután hazaért a tanulás vagy egyéb teendők mellett még a főzésre is energiát fordítson. A GALLUS Kft leányvállalatánál a TARAVIS Kft-nél töltöttem a szakmai gyakorlatomat. A TARAVIS Kft termékei között félkész ételek is vannak, melyek kiválóak arra, hogy hazamegyünk, megsütjük, és már fogyaszthatjuk is. A cég a Serpenyős termékcsalád bevezetését követően, a sikeres vevői fogadtatás eredményeként termékfejlesztést tervezett. Az eddigi tanulmányaimat felhasználva a cég belevont az új termékek önköltségszámításának elkészítésébe, így ezt választottuk a vállalati konzulensemmel a záró dolgozatom témájának. A dolgozatom a TARAVIS Kft önköltség számítási gyakorlatát és elemzését mutatja be. A téma közel áll az eddigi tanulmányaimhoz és egyben a szívemhez is, nagyon szeretek számokkal foglalkozni és így ez a legmegfelelőbb téma számomra. Dolgozatomban ismertetem a kulcsfontosságú fogalmakat, hogy el tudjunk igazodni az önköltségszámítás világában. A továbbiakban bemutatom a TARAVIS Kft tevékenységét és termékeit. A cég termékpalettáján friss, és fagyasztott elsődlegesen feldolgozott egész és darabolt csirketermékek valamint a továbbfeldolgozott félkész, pácolt, marinádozott termékcsalád szerepel. A cég önköltség számítási szabályzata alapján ismertetem az önköltségszámítás menetét, a kalkulációs séma tartalmát, az önköltségszámítás módszereit. A későbbiekben bemutatom, hogy a termékfejlesztést követően létrejött új termékek önköltség számítását. A cég dolgozói megkérdeztek, hogy nekem, mint fiatalnak vagy új „munkatársnak” milyen ötletem lenne a továbbfejlesztett Serpenyős termékekre. Az ötleteim által megvalósuló új Serpenyős termékekkel már a HORECA szegmensben is találkozhatunk. Az új továbbfejlesztett Serpenyős termékek sikeres vevői fogadtatásban részesültek a meghatározott célcsoportoknál, melyet személyesen megkérdezhettem a cég partnerei között nyilvántartott iskolai konyhák és óvodai konyhák élelmezésvezetőit. Összességében sikeresnek mondhatom a szakmai gyakorlatomat, mert két új Serpenyős termékkel tudtam hozzájárulni a cég termékpalettájának bővítéséhez. Szakdolgozatom második részében a vállalkozásnál folytatott tevékenységeim közül három témát dolgoztam fel. Az általam választott első téma a pénzügyi osztály feladatai és kapcsolata a vállalkozás más osztályaival. A pénzügyi osztály legmeghatározóbb feladatai között találjuk a számlázást. Belföldi és export vevői számlákat készítenek. Az osztály további feladatai a banki könyvelés, átutalás, faktorálás illetve házi pénztár kezelése. Az általam választott második téma az alternatív finanszírozási mód rövid ismertetése. A TARAVIS Kft-nél az alternatív finanszírozási mód a faktorálás. A faktorálás, lényegét tekintve követelésvásárlás, illetve eladás. A faktoring alanyai a követelés jogosultja, a követelés kötelezettje és a követelés megvásárolója (a faktor). A követelés megvásárolhatósága függ a kötelezett, illetve a jogosult fizetőképességétől, pénzforgalmának nagyságától, és fizetési fegyelmétől. Az általam választott harmadik téma a vevőállomány kezelése, ellenőrzése. Az eladó oldaláról nézve a vevőállomány menedzselése során az egyik alapvető feladat a keletkezett követelések figyelése. A vevőköveteléseket folyószámlán tartja nyilván a cég, mind a belföldi, az export és a faktorált követeléseket.