Az Európai Uniós fejlesztések szerepe Balatonkeresztúr életében - Ambrus Attila
A szakdolgozatom középpontjában egy Dél-balatoni község, Balatonkeresztúr és a település életében az innováció szerepe áll. Ezt a témát azért választottam, mert innen származom és fontos számomra, mind a falu és a Balaton jelene és jövője. Az innováció segítségével lehet fejleszteni a környezetet, a lakosság életvitelét, és munkákat teremteni. Tény, hogy az innováció egyre fontosabb szerepet tölt be az ország, így a térségünk életében is. Ez indokolja, hogy tisztában kell lennünk a település adottságaival, amiket kihasználva alkothatunk új dolgokat és a falu hátrányaival, amiket áthidalva kell új fejlesztéseket bevezetni, hogy új kapuk nyíljanak meg előttünk. A szakdolgozatom egyik fő témája az innováció és hozzá tartozó fogalmak. Mindez arra szolgálna, hogy témában nem ismert személyek is bebocsájtást nyerjenek a fejlesztések fontosságába. Másik fő témája maga Balatonkeresztúr. A helység több oldalú elemzése, előnyei , hátrányai, az eddigi fejlesztések az Európai Uniós csatlakozás óta önkormányzati és vállalkozói szinten, valamint ezek előnyei és hatásai a közösség és a nyaralni vágyók számára. A gyakorlati félévem alatt primer kérdőíves kutatást is végeztem, hogy felmérjem a lakosok elégedettségét, mi a véleményük a fejlesztésekről és mennyit látnak ezekből. Balatonkeresztúr az 2004. május 1.-je óta eltelt Európai Uniós csatlakozás óta több mint 400.000.000. Ft támogatást kapott pályázatokra önkormányzati és vállalkozói szférában egyaránt. A pénzt a község fejlesztésére használták fel így emelték a színvonalat, fejlesztették a gazdaságot, munkahelyeket teremtettek és turisztikailag kedvezőbbé tették. 150 főt kérdeztem meg, ami a lakosság körülbelül 10%-át fedi le. A kérdések többsége egy 1-zől 5-ig tartó skálán való osztályzás volt, azonban volt pár kifejtős kérdés is. Az elemzés során arra a következtetésre jutottam, hogy a folyton elégedetlenkedő réteget, akik sajnos egyre nagyobb számmal fordulnak elő a falvak és városok lakosai között, leszámítva a népesség nagy része meg van elégedve a fejlesztések mennyiségével és színvonalával. Az elégedetlenség ellen sajnos csak nagyon nehezen illetve egyáltalán sehogy sem lehet tenni, mivel mindig adott lesz egy réteg, akiknek semmi sem elég jó. Sajnálattal tapasztaltam, hogy a lakosság nagy része nem tud a pályázatok többségéről illetve nem veszi észre a változást. Ennek oka feltételezésem szerint az információ befogadásának hiánya. Balatonkeresztúr havi rendszerességgel ad ki egy helyi újságot, az önkormányzaton fórumokat, illetve fogadó napokat tartanak. Mégis a lakosság passzív hozzáállása miatt nem tud az információ eljutni hozzájuk. Ebben az esetben részemről nem tartom az önkormányzatot felelősnek, mivel a szomszédos településekhez képest sokat tesznek az itt lakók értesítése érdekében. Megkérdeztem továbbá, hogy milyen témájú pályázatokat szeretnének még, ha a közel jövőben megvalósulnának. Az eredmény részben várható volt. Mivel sok a községünkben a földes és kavicsos kis utca, valamint a többször foltozott aszfaltos út, így az utak javítása és fejlesztése az, amit a legtöbben szeretnének. szóba került még egy fedett nézőtér a helyi sportpálya mellé, azonban azt nem lehet a kevés hely miatt kiépíteni. A munkahelyek növelése is fontos kérdés, azonban Balatonkeresztúr sajnos nem a legideálisabb elhelyezkedésileg egy nagyobb áruforgalom lebonyolítására és távol esik a nagyobb városoktól. Így sajnos nem a cél területbe esik. A végén arra a következtetésre jutottam, hogy sajnos a községünket sem kerülik el a globális problémák, amelyek az egész világot érintik, azonban a vezetés igyekszik a kockázatok minimalizálására és a mihamarabbi kiút megtalálására. Igyekeztem a pályázatok fontosságát hangsúlyozni, amikkel az itt élő és megforduló emberek találkoznak. Sok probléma vár még megoldásra, azonban elmondható, hogy a környék egyik legfejlettebb és legtöbbet fejlesztett település Balatonkeresztúr. Balatoni település révén a turizmus is fontos számunkra, hiszen sok a ilyenkor szerzik bevételük nagy részét. Az átalakulások óta észlelhetően vonzóbb lett Balatonkeresztúr a nyaralók számára. Gyorsabban telnek fel a nyaralók, több a megszálló vendég, amit az idegenforgalmi adó növekedése is bizonyít. Úgy gondolom, hogy a település még több fejlesztést igényel, de a környező községekhez képest a legfejlettebb és a legjobban vezetett. Hosszú idő kell még, hogy minden hibáját kijavítsa és eredményesebb legyen, azonban a legjobb úton halad. Minden lehetőséget kihasználnak akár nagyobb, akár kisebb fejlesztés céljára.