A Zala Megyei Kórház átfogó elemzése a 2012-2013. évi beszámolók alapján - Salamon Petra
A záró dolgozatomat a Zala Megyei Kórháznál készítettem. Az 2. pontban röviden bemutattam a Zala Megyei Kórház rövid történetét, amiben főként az épületek alakulását mutattam be évekre bontva, illetve a szervezeti felépítésével foglalkoztam. A 3. pontomban költségvetési intézményként vettem figyelembe az intézményt. Itt bemutattam magának az államháztartásnak a fogalmát, az 5 fő feladatát, illetve egy ábra alapján bemutattam az alrendszereit. Ebben a pontban ismertettem a kórház számviteli politikájának elemeit, kiemelve belőle azokat a részeket, amely témákhoz tartalmaz előírásokat, az alaptevékenységét, az intézmény gazdálkodásának főbb jellemzőit. Ebben a pontban beszéltem az új államháztartási számvitelről, amiben leírtam a főbb jellemzőit, illetve a lehetőségeit a fejlődéshez, illetve a kockázatokat. A 4. pontban elemeztem a 2012-2013. évi beszámolókat. Az elemzésemet egy rövid felvezetéssel kezdtem, mellyel bemutattam a beszámoló készítési feladatokat és határidőket, és a beszámoló készítési kötelezettségeket. Ezután a beszámolóban található mérlegeknek az elemzésével foglalkoztam. Először is definiáltam a mérleg szót, majd elemeztem a volumenváltozást és a megoszlásokat 4 féle szempont alapján: - Eszközök értékváltozása és összetétele - A tárgyi eszközök értékváltozása és összetétele - A források értékének és összetételének változása - A mérlegelemzés mutatói Ezekből a szempontokból készítettem 4 darab táblázatot, ahol összehasonlítottam a 2012-2013. év adatait %-okkal viszonyítva. Szintén a 4. pontban elemeztem a beszámolókból nyerhető információkat, összehasonlítván a 2012-2013-as éveket. Itt bemutattam a az ágyszámok alakulását. A fekvő beteg ellátást 2012. évben egy diagram segítségével mutattam be, illetve az árbevétel megoszlását. Szintén ebben a pontban hasonlítottam össze a személyi juttatásokat alakulását a 2012-2013. években. Az 5. pontomban a Zala Megyei Kórház pályázataival foglalkoztam. Itt bemutattam először is az Európai Uniós forrásokból megvalósuló projekteket. A Kardiológia és Szívsebészeti Centrum beruházásával foglalkoztam többet, ahol definiáltam a beruházás fogalmát, illetve bemutattam a pályázati konstrukció alapvető célját, ismertettem a jelentős beruházás értékét, a fejlesztés során történő változásokat („költözéseket”), és a megvalósításának szakaszait. Az utolsó pontomban összegeztem a dolgozatomat, illetve ismertettem a javaslataimat.