Pénzforgalmi elszámolás bemutatása az áfa fizetési rendszerben a P & ZS Kft.-n keresztül - Kenesei Viktor László
Az Európai Unióban, ezen belül Magyarországon is megtalálható egy olyan fajta adó, mely a termékbeszerzések és szolgáltatások igénybevételéhez kapcsolódik. Ezt nevezik forgalmi adónak, vagy más néven hozzáadott érték adónak. Ennek az adónemnek az általános mértéke hazánkban a legmagasabb az unión belül. Az általános mérték Magyarországon 27%, ami hatalmas megterhelést jelent a fogyasztóknak. Ez a fajta megterhelés jelentkezik a vállalkozásoknál is, mivel minden egyes szereplőnek, aki kapcsolatba lép a termékkel vagy szolgáltatással, a hozzá kapcsolódó adót is meg kell fizetnie. Mivel azonban ezt a fajta adót mindig a végső fogyasztó fizeti meg, így a vállalkozás életében egyfajta jön-megy adóként is fel lehet fogni. Azonban ha a vállalkozás az általános szabályok szerinti adófizetési rendszerben végzi a tevékenységét, akkor a szabályok miatt előfordul, hogy olyan termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás után is be kell fizetnie a forgalmi adót, melynek az ellenértéke még be sem folyt. Ezek a befizetések olykor jelentős összeget is képviselhetnek. Egy nagyvállalkozás számára, amely nagy tőkével rendelkezik, a nagy összegű általános forgalmi adó meghitelezések nem jelentenek jelentős mértékű megterhelést a működésükben. Azonban egy kisvállalkozás életében, az arányaiban nagy értékű meghitelezések problémát okozhatnak, mivel a vállalkozás likviditása a hitelezői szerepkör miatt jelentősen romlik. Az effajta megterhelés csökkentése érdekében vezették be 2013. január 1-jétől a pénzforgalmi szemléletű áfa fizetési módot. A pénzforgalmi szemléletet mikro- és kisvállalkozások számára hozták létre, azzal a céllal, hogy az általános forgalmi adó meghitelezéseket minimalizálják, és ennek köszönhetően a vállalkozásoknál ne merüljenek fel likviditási nehézségek. A pénzforgalmi szemléletnek köszönhetően a vállalkozás kikerül a hitelezői szerepkörből, mivel értékesítései után az áfa fizetési kötelezettsége nem a számla kiállításával megegyező időpontban keletkezik. A vállalkozásnak csak akkor keletkezik áfa fizetési kötelezettsége, ha számára a vevője az ellenértéket megfizette. Tehát a vállalkozás az áfát az árbevételéből tudja teljesíteni. Megelőzve a mérlegelv felborulását, a vállalkozás beszerzései után csak akkor keletkezik visszaigényelhető áfa, ha a szállítói tartozás kiegyenlítésre került. A pénzforgalmi szemléletnek köszönhetően, a vállalkozások áfa bevallásaiban jobban ki tudják használni a felhalmozódott negatív áfát, melyet a hónapok között el tudnak osztani, továbbá a befizetendő adót a bevételeikből tudják finanszírozni. A pénzforgalmi elszámolást alkalmazza a P&ZS Fűtéstechnikai és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság is 2013 óta. Azért döntött a bevezetése mellett, mivel építőiparban végzi a tevékenységét, ahol a fizetési határidők a 60-90 napot is elérhetik. Ezért a vállalkozásnak az általános szabályok értelmében a számla kiállításának napján keletkezik áfa fizetési kötelezettsége. Emiatt a vállalkozásnak már a számla kiállítását érintendő áfa időszakban be kell fizetnie a forgalmi adót. A bevételre azonban majd csak később jut hozzá, így az áfát meg kell hiteleznie. A társaságon keresztül is jól látszik, a pénzforgalmi szemlélet alkalmazása esetén, ha a vállalkozásnak nincs göngyölített negatív áfája, akkor a fizetendő áfa jobban eloszlik a hónapok között, nem fordul elő olyan, gyakran markáns eltérés a hónapok fizetési kötelezettségei között. Emiatt a gazdálkodó szervezet felkészülhet az áfa befizetésekre. Mivel Magyarországon a pénzforgalmi elszámolás már több mint két éve működik, ezért a vállalkozásoknál már megfogalmazódtak az effajta szemlélettel kapcsolatos tapasztalatok. A gazdasági számítások és kimutatások is alátámasztják a gazdálkodó szervezetek által alkotott véleményt, miszerint a kezdeti problémák és aggodalmak ellenére is, megérte a pénzforgalmi szemléletre való áttérés. Elmondható, hogy a pénzforgalmi szemlélet bevezetése könnyítést jelentett és jelent a mai napig a vállalkozások számára, ezért a magyar kormány azon célját, hogy a kisvállalkozások likviditásában ne okozzon problémát a forgalmi adó megfizetése, sikeresen elérte.