Lenti város településfejlesztési tevékenységének bemutatása 2009-2014. években - Fehér Milán
Szakdolgozatom témájaként szülővárosom, Lenti településfejlesztési tevékenységének bemutatását választottam. A téma kiválasztásában több tényező befolyásolt. Az egyik legfontosabb, hogy szülővárosomként érzelmileg kötődök településhez, valamint tanulmányaim során felkeltette az érdeklődésemet a téma. Célom volt, hogy feltérképezzem egy kisváros településfejlesztési tevékenységét a 21. században. Felvetésem szerint egy Lenti méretű város fejlesztése ugyanolyan szervezett városfejlesztési tevékenységnek kell lennie, mint egy nagyvárosnak. Ezt bizonyítandó megvizsgáltam Lenti város településszerkezetét, gazdasági helyzetét, gazdasági céljait és irányvonalát, valamint a település különböző fejlesztéseit. Minden település-vezetés fontos feladata, hogy az ott élő lakosság élhető, szép környezetben érezze magát. Ennek érdekében mindig meg kell újulni, a települést állandóan fejleszteni kell, akár különböző projektek által. Meglátásom szerint a pályázatok nagyban hozzájárulnak egy megfelelően működő településfejlesztési tevékenység kialakításához. A kisvárosok esetében pedig még kitörési lehetőségeket is jelenthetnek. A településfejlesztés terén megjelenő tevékenységeket alapvetően befolyásolják a helyi adottságok. Dolgozatomban fókuszt helyeztem tehát Lenti gazdasági helyzetének bemutatására is. A gazdasági helyzet vizsgálata után, hogy egy városnak és önkormányzatának megfelelően működő településfejlesztési tevékenysége legyen szükséges meghatározni a hozzá tartozó célokat. Lenti estében sincs másképpen, elemzésemben tehát kitértem ezeknek a gazdasági céloknak a városra gyakorolt hatásaira is. A felvetésem miszerint egy kisvárosnak ugyanolyan szervezett városfejlesztési tevékenységgel kell rendelkeznie, mint egy nagyvárosnak beigazolódott. Lenti Város településfejlesztési tevékenységének elemzése során megállapítható, hogy a város és az önkormányzat alapvető célja, hogy egy élhető, jól működő, szép teret biztosítson a lakosság számára. Lenti város önkormányzatának településfejlesztési tevékenységéről megállapítható, hogy tervszerűen működik. Az évek során kialakult gyakorlatot folytatja a városvezetés. A most elfogadásra kerülő Integrált Településfejlesztési Stratégiájában is az előző évek munkájára építve kerültek meghatározásra a fejlődési célok, és a célok elérését segítő fejlesztések. A város gazdasági helyzetének elemzése nyomán kiderült, hogy van a fejlődésnek potenciálja. Lenti közlekedés-földrajzi fekvését tekintve jónak mondható. Ebből számos lehetőség adódik, főleg az eddig ki nem használt külföldi kapcsolatok építése lehet később a fejlődés egyik szegmense. Azonban a legjobb kitörési pontnak a turizmust kell megemlíteni. Ez a város egyik legfontosabb ágazata, ebben a szegmensben volt az egyik legtöbb fejlesztés is, valamint itt valósul meg a város eddigi legnagyobb beruházása is. Egy 3,3 milliárd forint értékű beruházás keretében 4 csillagos Hotel Stars minősítésű 94 szobás kereskedelmi szálláshely, valamint két fedett élménymedence építését kezdték meg 2015 januárjában. A szálloda a tervek szerint majd 260 ember befogadására lesz alkalmas. A projekthez hozzá tartozik az, hogy ez a város életében körülbelül 50 plusz munkahelyet fog biztosítani. A gazdasági helyzet vizsgálata közben felvetődött néhány probléma is. Az elöregedő társadalom jelensége Lenti városában is megjelenik. Nagy problémát jelent az, hogy a fiatalabbak egy része elvándorol a városból, ezzel is növelve a város elöregedési mutatóját. Ehhez a problémához tartozik, hogy fiatalkorosztályban a legmagasabb a képzett, kvalifikált, magas végzettségűek aránya. Így a térségben maradt munkaerő átképzésre szorul. Ebben a város vezetése már tett lépéseket, és a jövőben is szorgalmazza az elsődleges munkaerőpiacra való visszajutást elősegítő képzéseket. Dolgozatomban bemutattam és elemeztem egy kiválasztott uniós projektet is. Ez a „Városközpont funkcióbővítő megújítása Lentiben” címet viseli. Az elemzésből kiderül, hogy a két fázisban megvalósított projekt/fejlesztés időben készült el. Hatásainak elemzése nyomán kiderült, hogy egy olyan közösségi tér jött létre a rehabilitáció végeztével, mely helyet biztosít a városban tevékenykedő egyesületeknek. Turisztikai szempontból is lehet később hatása, hiszen a rehabilitáció során létrehozott rendezvényteret folyamatosan használni kívája a város. A városnak a jövőben foglalkoznia kell társadalmi problémáival, mint például az elöregedés kérdésével, hogy ne akadályozza az a további fejlődését. De összességében elmondható, hogy Lenti környezete és megjelenése az utóbbi évek tervszerű fejlesztéseinek köszönhetően jelentősen javult, és egy szép, élhető város benyomását kelti. A kitörési pontok kihasználása nyomán a későbbiekben egy folyamatos fejlődési útra léphet. Szakdolgozatom témájaként szülővárosom, Lenti településfejlesztési tevékenységének bemutatását választottam. A téma kiválasztásában több tényező befolyásolt. Az egyik legfontosabb, hogy szülővárosomként érzelmileg kötődök településhez, valamint tanulmányaim során felkeltette az érdeklődésemet a téma. Célom volt, hogy feltérképezzem egy kisváros településfejlesztési tevékenységét a 21. században. Felvetésem szerint egy Lenti méretű város fejlesztése ugyanolyan szervezett városfejlesztési tevékenységnek kell lennie, mint egy nagyvárosnak. Ezt bizonyítandó megvizsgáltam Lenti város településszerkezetét, gazdasági helyzetét, gazdasági céljait és irányvonalát, valamint a település különböző fejlesztéseit. Minden település-vezetés fontos feladata, hogy az ott élő lakosság élhető, szép környezetben érezze magát. Ennek érdekében mindig meg kell újulni, a települést állandóan fejleszteni kell, akár különböző projektek által. Meglátásom szerint a pályázatok nagyban hozzájárulnak egy megfelelően működő településfejlesztési tevékenység kialakításához. A kisvárosok esetében pedig még kitörési lehetőségeket is jelenthetnek. A településfejlesztés terén megjelenő tevékenységeket alapvetően befolyásolják a helyi adottságok. Dolgozatomban fókuszt helyeztem tehát Lenti gazdasági helyzetének bemutatására is. A gazdasági helyzet vizsgálata után, hogy egy városnak és önkormányzatának megfelelően működő településfejlesztési tevékenysége legyen szükséges meghatározni a hozzá tartozó célokat. Lenti estében sincs másképpen, elemzésemben tehát kitértem ezeknek a gazdasági céloknak a városra gyakorolt hatásaira is. A felvetésem miszerint egy kisvárosnak ugyanolyan szervezett városfejlesztési tevékenységgel kell rendelkeznie, mint egy nagyvárosnak beigazolódott. Lenti Város településfejlesztési tevékenységének elemzése során megállapítható, hogy a város és az önkormányzat alapvető célja, hogy egy élhető, jól működő, szép teret biztosítson a lakosság számára. Lenti város önkormányzatának településfejlesztési tevékenységéről megállapítható, hogy tervszerűen működik. Az évek során kialakult gyakorlatot folytatja a városvezetés. A most elfogadásra kerülő Integrált Településfejlesztési Stratégiájában is az előző évek munkájára építve kerültek meghatározásra a fejlődési célok, és a célok elérését segítő fejlesztések. A város gazdasági helyzetének elemzése nyomán kiderült, hogy van a fejlődésnek potenciálja. Lenti közlekedés-földrajzi fekvését tekintve jónak mondható. Ebből számos lehetőség adódik, főleg az eddig ki nem használt külföldi kapcsolatok építése lehet később a fejlődés egyik szegmense. Azonban a legjobb kitörési pontnak a turizmust kell megemlíteni. Ez a város egyik legfontosabb ágazata, ebben a szegmensben volt az egyik legtöbb fejlesztés is, valamint itt valósul meg a város eddigi legnagyobb beruházása is. Egy 3,3 milliárd forint értékű beruházás keretében 4 csillagos Hotel Stars minősítésű 94 szobás kereskedelmi szálláshely, valamint két fedett élménymedence építését kezdték meg 2015 januárjában. A szálloda a tervek szerint majd 260 ember befogadására lesz alkalmas. A projekthez hozzá tartozik az, hogy ez a város életében körülbelül 50 plusz munkahelyet fog biztosítani. A gazdasági helyzet vizsgálata közben felvetődött néhány probléma is. Az elöregedő társadalom jelensége Lenti városában is megjelenik. Nagy problémát jelent az, hogy a fiatalabbak egy része elvándorol a városból, ezzel is növelve a város elöregedési mutatóját. Ehhez a problémához tartozik, hogy fiatalkorosztályban a legmagasabb a képzett, kvalifikált, magas végzettségűek aránya. Így a térségben maradt munkaerő átképzésre szorul. Ebben a város vezetése már tett lépéseket, és a jövőben is szorgalmazza az elsődleges munkaerőpiacra való visszajutást elősegítő képzéseket. Dolgozatomban bemutattam és elemeztem egy kiválasztott uniós projektet is. Ez a „Városközpont funkcióbővítő megújítása Lentiben” címet viseli. Az elemzésből kiderül, hogy a két fázisban megvalósított projekt/fejlesztés időben készült el. Hatásainak elemzése nyomán kiderült, hogy egy olyan közösségi tér jött létre a rehabilitáció végeztével, mely helyet biztosít a városban tevékenykedő egyesületeknek. Turisztikai szempontból is lehet később hatása, hiszen a rehab