A Zala Megyei Kórház finanszírozása a 2011-2014. évi beszámoló adatai alapján - Rózsás Júlia
Szakmai gyakorlatomat a Zala Megyei Kórház Pénzgazdálkodási és Számviteli Osztályán, azon belül a számviteli csoportjában töltöttem. A Zala Megyei Kórházban eltöltött tizennégy hét alatt részletesen megismertem az intézmény teljes számviteli folyamatát. Gyakorlatom alatt számos tapasztalatot szereztem, amely nem csak pozitív, hanem sajnos negatív irányúak is Szakdolgozatom címe a Zala Megyei Kórház finanszírozása a 2011-2014. évi beszámoló adatai alapján. Vagyis dolgozatom témájának központjában a finanszírozás áll. Az első részben leírom, hogy dolgozatom célja a magyar egészségügyi rendszer és a kórház részletes bemutatása. Illetve leírom, hogy a Zala Megyei Kórház 2015. január 1. óta az AEEK (Állami Egészségügyi Ellátó Központ) tulajdona. A második részben ismertetem a kórház rövid történetét, fejlődését. Ezen kívül bemutatom az intézmény feladatait és tevékenységi körét. Szakdolgozatomban kórház szervezeti felépítését egy igen részletes ábrával szemléltetem. Dolgozatom harmadik pontjában az öt alappilléren nyugvó egészségügyi rendszert mutatom be részletesen, illetve szemléltetem is egy ábra segítségével. Ezt követően a magyar egészségügyi rendszer jelenkori állapotát fejtem ki, kitérve a magyar és az Európai Unió tagországaiban jelen lévő egészségügyi fizetések közti egyenlőtlenségre is. Majd a magyar egészségügy finanszírozása keretein belül leírom az alapellátás, a járóbeteg-szakellátás, illetve a fekvőbeteg-ellátás finanszírozását is. Az utóbbi pontban bemutatom az úgynevezett HBCS (Homogén Betegségcsoport) osztályozási rendszert és ennek megállapításának, elszámolásának folyamatát egyaránt. A negyedik pontban bemutatom az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) feladatait, amelytől a kórház a bevételeinek körülbelül 80-90%-t kapja. Majd szemléltetem táblázatok, mutatószámok segítségével a kórház bevételeit, költségeit, illetve fedezeteit is. Az ötödik pontban leírom saját tapasztalataimat és összegzem a gyakorlatom során átélt pozitív, illetve negatív tapasztalataimat és információkat.