Gazdasági szemléletű munkajog a West Hungary Consulting munkaerő-közvetítő Kft. gyakorlatában - Széplaki Márió
Szakdolgozatom témaválasztásánál több dolog is vezérelt. A középiskolás éveim alatt kaptam már néma képzést a human erőforrásról és itt a főiskolán is nagyon szerettem ezt a tantárgyat, illetve az ehhez kapcsolódó egyéb kurzusokat. Ezért biztos voltam benn, hogy ez a téma valamelyest helyet is kap a szakdolgozatomban. A másik nagyobb témarész választásakor szinten a középiskolás éveimhez nyúltam vissza, hiszen ezekben az időkben sokszor készítettem kiselőadásokat jogi témában. A szakdolgozatomban ezért kapott helyet a munkajog is. Szerencsére adódott egy HR gyakornoki lehetőség a WHC Kft.-nél, amit azonnal meg is pályáztam, ahova aztán sikerült is bekerülnöm. Mivel a human erőforrás és a munkajog elég közel áll egymáshoz, ezért egyértelmű volt, hogy szakdolgozatom főtémáiként ezeket fogom választani. A WHC Kft.-ről tudni kell, hogy munkaerő-kölcsönzéssel is foglalkozik, ezért erre is kitértem a dolgozatom írásakor. A cégnél eltöltött idő folyamán tágabb betekintést kaptam a human erőforrás gazdálkodásba. A szakdolgozatom megírásához sok kutatómunkát végeztem el. A szekunder kutatások mellett végeztem primer kutatásokat is, mélyinterjú és kérdőív segítségével. Különböző szakirodalmak, illetve internetes cikkek és források felkutatásával tettem eleget a szekunder kutatásnak. Az internetes kutatást azért tartottam fontosnak, mivel munkajogi témába írtam a dolgozatom gerincét és ahogy azt tudjuk a jogszabályok elég sokszor változnak, így mindig rá tudtam keresni, ha valami közben módosult. A kutatásmódszertan bemutatása után magát a WHC Kft.-t mutattam be. Itt kitértem a cég megalakulására, felépítésére, illetve a szolgáltatásaik jellemzésére. Ahogy azt már említettem, hogy a WHC Kft. munkaerő-kölcsönzéssel is foglalkozik, ezért erre a témára is kitértem a human erőforrás meghatározásával együtt. Ezek a témák alkotják dolgozatom negyedik fejezetét. A munkaerő-kölcsönzés kapcsán megemlítésre került egy általános meghatározása, hazai megjelenése, illetve a folyamata is. A HR témakörét is jól körbejártam, több szakirodalom segítségével próbáltam kellően bemutatni. A felnőtt foglalkoztatás azon formáját is kifejtettem, amikor a munkavállaló alkalmi, úgynevezett egyszerű foglalkoztatásban dolgozik. A szakdolgozatom gerincét a munkajogi téma teszi ki. A munkajogi téma feldolgozásában több forrást is igénybe vettem. Volt ezek között szakirodalom és internetes forrás is. Kifejtésre került, hogy kik a munkaviszony alanyai (munkavállaló, munkáltató). A munkaviszony létesítése munkaszerződés megkötésével jön létre. Itt említést tettem, milyen elemei vannak a munkaszerződésnek. A munkaviszony tartalma és módosítása is helyet kapott a szakdolgozatomban, illetve elég fontos kérdéskör a jogviszony megszűnése és megszüntetése, ezért ezt a témát is körbejártam. Szakdolgozatom végén kapott helyett az elvégzett primer kutatások bemutatása és eredménye. Mélyinterjút készítettem a cég tulajdonosával, a zalaegerszegi iroda területi vezetőjével és egy gyakornok diákkal, aki vele egy időben dolgozott a vállalatnál. Végeztem kérdőíves vizsgálatot is. Itt két célcsoport volt, akiket megkérdeztem. A kölcsönzött munkavállalókat faggattam az elégedettségükről, illetve a WHC Kft. partnercégeit, ahol az előbb említett emberek dolgoznak. A partnercégeket hasonlóképpen az elégedettségükről kérdeztem.