A Bak és Vidéke Takarékszövetkezet konstrukciói az agrárvállalkozások számára, és ezek háttértevékenységei - Ágoston Nóra
A záródolgozatom célja az volt, hogy egy ügyfél hiteligénylésén és annak kivitelezésén keresztül bemutassam, hogy mennyire komplex feladat az agrárvállalkozások finanszírozása és mennyire elengedhetetlen a külső finanszírozás a vállalkozási tevékenység folytatásához. Sajnos a hitelkínálat nem olyan bőséges, mint amit a gazdaság megkövetelne. Az agrárvállalkozások pedig szorultabb helyzetben vannak, ami a külső finanszírozásukat illeti, hiszen a bevételeik biztonsága nagyban függ az időjárási tényezőktől, és ezen a hosszú termelési ciklus ugyancsak nem segít. A dolgozatomban kifejtettem, hogy a Bak és Vidéke Takarékszövetkezet milyen megoldásokat kínál erre a problémára és egy konkrét ügyfél – egyéni vállalkozó - esetében ismertettem az igénylés menetét, a bekért dokumentumok, valamint a lekérdezett adatok elemzését. Az egyik ilyen konstrukció a vállalkozások működését segítő támogatás előfinanszírozó hitelt fejtettem ki, amit a vállalkozók a támogatás összegéből törlesztenek, így lehetőségük van a mezőgazdasági munkájuk korábbi megkezdéséhez. A másik termék pedig a Gazda Kártya, amely az átmeneti likviditási gondok megoldására és beruházásra is felhasználható. A hitelkérelem elbírálását mind az objektív mind pedig a szubjektív tényezők befolyásolják. Az objektívhoz sorolható például az adóbevallás, beszámoló elemzése. A szubjektív tényezők leginkább a minősítésben vannak feltüntetve. Az embert egyénként (életkor, végzettség) és vállalkozóként (fizetési hátralékok, felszámolás, eljárás) is minősítik. A pénzügyi szakembereknek a rendelkezésre álló számadatok elemzése elengedhetetlen ahhoz, hogy következtetni tudjanak a hitelezett vállalkozás jövőbeni jövedelmezőségi helyzetére. Ez alapul szolgál ahhoz, hogy a Hitelintézet a kihelyezett tőkéjét milyen periódusban és mértékben vegye vissza. Az támogatások, és a bővülő hitelkínálat talán segíteni fog abban, hogy a magyar mezőgazdaság erőre kapjon, ezzel megvalósítva az agrárvállalkozások kibocsátásának növekedését és hatékonyságuk emelését.