A Nagykanizsai és Zalaegerszegi Kormányablakok összehasonlítása ügykörök és ügyfelek alapján - Tóth Szilvia
Közszolgálati szakon végzősként mi másról tudnék írni, mint a közszféráról. 2014 nyarán 6 hetet töltöttem el a nagykanizsai Kormányablakban, ahol rengeteg tapasztalatot gyűjthettem a dolgozatom témájával kapcsolatban. Szakdolgozatom témája napi aktualitást ad a 2011-ben létrejött Kormányablakokra vonatkozóan. Itt megemlítendő, hogy 2015 április 1-jétől; a Kormány Hivatalban eddig 16 szakigazgatási szerv helyet megyei szinten 11 főosztály lett. Átalakult, a szervezeti struktúra feladatok kerülnek át a Kormány Hivatalhoz. A nagykanizsai és a zalaegerszegi Kormányablakok - rendelkezésre álló- statisztikai adatainak ismertetésével a következő kérdésekre kerestem a választ: Hogyan jöttek létre? Milyen ügyeket lehet intézni a Kormányablakokban? Azokhoz milyen papírok szükségesek? Hol van több ügyfél? Melyik ügy, hogy alakult statisztikailag? Szekunder kutatásként az elméleti háttér részletes kifejtése. Bemutatva a magyar közigazgatásban jelentős szerepet játszó Magyary Zoltán és Ereky István karrierjének fontos állomásait, valamint a Területi közigazgatás újításait a 2004. évi CXL. trv. szabályozása alapján. Szakdolgozatomban az elméleti az alapfogalmakat is szeretnék tisztázni ilyen pl.: e-közigazgatás, ügyfélközpontúság, Ereky terv és közszolgálati életpálya. Szekunder kutatás mellett, primer kérdőíves kutatásként készítettem egy interjút a nagykanizsai Kormányablak vezetőjével, és egy kérdőívet is készítettem, amit az interneten tettem közzé ismerőseim körében. Ezáltal szerettem volna tájékoztatást kapni arról, hogy ki mennyire ismeri a Kormányablakot, milyennek ítéli meg az ott folyó munkát, milyen ügyet intézett már a hivatalban? Dolgozatom célja az volt, hogy átfogóan ismertessem a kormányablakokat, és fontosabb szabályozásait. Mindezek mellett a legfontosabb ügytípusok bemutatására is hangsúlyt fektettem. Ilyenek pl.: Anyasági támogatás, Ügyfélkapu, GYES, Családi pótlék és Megváltozott munkaképes személyek ellátása. Az elméleti ismeretek mellett, gyakorlati oldalról is próbáltam megközelíteni a témát, ezért a fontosabb ügyekhez tartozó kitöltött minta nyomtatványok szakdolgozatomban bemutatásra kerültek.