A Zala Megyei Kormányhivatal gazdálkodása - Császár Brigitta
Szakdolgozatom a Zala Megyei Kormányhivatal gazdálkodásáról szól. Célom a hivatal tevékenységének szemléletes bemutatása és működésének leírása volt. Először bemutattam hogyan is kapcsolódik az államháztartáshoz, milyen kapcsolatban van vele és hogy milyen szerepet tölt be ebben a bonyolult rendszerben. A továbbiakban részleteztem a hivatal szerkezetének sajátosságait, változásait. Végül rátértem a hivatal gazdálkodásának elemzésére, a költségvetés fontosságára. Leírásomban megvizsgáltam a bevételek, kiadások összetételét, arányát, hogy a hivatalnak honnét származik bevétele és azt mire fordítja, és hogy melyek a működéséhez szükséges kiadások. A havonta jelentkező pénzmozgásokról is készítettem egy rövid részt, amelyben szemléltetem a rendszeresen jelentkező be- és kiáramlást. Végül a létszámváltozásokról is szót ejtettem, hiszen a Zala Megyei Kormányhivatalba az elmúlt években sok központi költségvetési szerv integrálódott, továbbá a járások kialakítása miatt szintén több száz fő került át az önkormányzatoktól. Szakdolgozatomban igyekeztem a rendelkezésemre álló adatok, információk és szakmai segítség alapján egy valós, hiteles, megbízható képet kialakítani a kormányhivatalról. A dolgozat témájának kifejtése alapján megállapítható hogy a hivatal költségvetési gazdálkodást folytat, amelyen azt értem hogy a bevételi előirányzatok teljesítésének kötelezettsége és a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultsága áll fenn. Gazdálkodásának alapdokumentuma a költségvetés. Tevékenységét nem haszonszerzési céllal, hanem ellátási kötelezettséggel végzi. Vagyonának rendeltetése a közérdek szolgálata. Pénzügyi forrásai között kiemelt jelentőségűek a költségvetési támogatások, állami hozzájárulások és a saját bevételek. Továbbá fontos megjegyeznem hogy a vezetőre is széles körű felelősség hárul a gazdálkodással kapcsolatban.