Mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása - Miszori Dóra
Dolgozatomban ismertetem a mikro-, kis- és középvállalkozások fogalmát, általános gazdasági helyzetüket Magyarországon – kkv-k létszáma, társasági forma, tevékenység, árbevétel, túlélési arány szempontok szerint – és ugyanezen szempontok segítségével összehasonlítom a Zala megyei adatokkal. Gyakorlatomat egy a kkv-kat támogató alapítványnál töltöttem, ennek okán bemutatom az általuk kínált támogatási formákat a kkv-k számára. Bemutatom a kkv-k működési sajátosságait, valamint a ZMVA által kínált három féle mikrohitel konstrukciót, ismertetem a kedvező feltételekkel működő inkubátorház szolgáltatást, illetve magát az inkubáció fogalmat, és leírom a szakmai támogatást nyújtó ingyenes üzleti tanácsadás felépítését is Dolgozatomban kiderül, hogy a gyakorlati helyemül szolgáló Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványhoz hasonló intézmények nagyban hozzájárulnak a helyi gazdaság fejlődéséhez, versenyképességének erősödéséhez, közreműködésük elengedhetetlen a gazdaság életében. Kapcsolattartóként működnek a vállalatok között, valamint a vállalatok és az állam, illetve az Európai Unió között. Így a hitelezés mellett egyéb pályázat formájában elnyert anyagi támogatáshoz juthatnak, illetve az Alapítványon keresztül üzleti partnerekre lelhetnek.