A kis- és középvállalkozások lehetséges és jövőbeni finanszírozási lehetőségei - Eke Melinda
Szakdolgozatomban, mint, ahogy a címe is mutatja a kkv-k finanszírozási lehetőségeit veszem górcső alá. A választásom azért esett erre a témára, mivel úgy gondolom, hogy fontos a mikro-, kis- és középvállalkozások (továbbiakban: kkv) támogatása és mivel gyakorlatomat Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványnál töltöttem - ahol az elsődleges cél a kkv szektor fejlődésének elősegítése -, láthattam, hogy ez, valamint az ehhez hasonló szervezetek mekkora szerepet kapnak a gazdaság fejlődésében. A dolgozatom első részében kifejtem a hagyományos finanszírozási alternatívákat a belső, illetve külső finanszírozási módok szerinti felbontásban. Részletezem azt is, hogy a kkv-k körében az induló és már működő vállalkozások esetében milyen támogatási lehetőségek biztosítottak. A következő részben a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány tevékenységét mutatom be. Tevékenységei közül a mikrohitelezési tevékenységet bontom ki részletesen, mint pl a hitelezés menetét az Alapítványnál és a különböző hitelkonstrukciókat, amiket az Alapítvány kínál. Említést teszek az elnyert DIFASS projektről is, ami a kkv-k finanszírozási lehetőségeit vizsgálta. Az utolsó részben a DIFASS projekt keretein belül vizsgált Crowdfunding (közösségi finanszírozás) témakört boncolgatom, ami jelenleg még hazánkban nem igazán elterjedt. Azért erre a témára esett a választásom, mert ezt tartottam a leginkább érdekesnek a kutatott területek közül, ebben a fejezetben, bemutatom különböző fajtáit és működési rendszerét.