Zalai Szám-Váltó Könyvelő Tanácsadó Kft. tevékenységének átfogó vizsgálata - Major Klaudia
Szakmai gyakorlatomat a Zalai Szám-Váltó Könyvelő és Tanácsadó Kft-nél töltöttem. 2005.02.17-én alakult a létesítő okirat alapján melyet a cégbíróság hagyott jóvá és bejegyezte a Kft-t. Székhelye 8380 Hévíz, Hunyadi út 7. A bejegyzést követően a cég elkezdte a számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői tevékenységét. Három fő alkalmazottat foglalkoztat. Egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok könyvelési, adatbeviteli ellenőrzési üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás; egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenységet lát el. A Kft legnagyobb részt a könyvviteli szolgáltatással kapcsolatos tevékenységet végzi, amelyek a következők: • kettős könyvelés, • egyszeres könyvelés. A Kft munkatársai a vállalatok teljes körű könyvvezetését az analitikus és főkönyvi számlák könyvvezetését a legfrissebb szabályoknak megfelelően napra készen végzik. A vállalatnál töltött idő alatt megismerkedtem a szakma szépségével és számos fortélyával. Feladatköröm kezdetben a vállalat megismeréséről,az ottani írott szabályokról és a cégek áttanulmányozásáról szólt. Ezt követte a számlák,dokumentumok időszerűségének,hitelességének megfelelően való szétválogatása,és a könyvelő program segítségével a rögzítése. Szakmabeli ismereteim hétről-hétre bővültek, bankszámla kivonatok könyvelésével, a különböző cégek NAV folyószámlájának megismerésével, a likvidlista tartalmi eleminek való értelmezésével,a tárgyi eszközök könyvelésével, adóbevallások elkészítésével, mérleg készítése és mutatók segítségével való elemzése. A gyakorlat során megtanultam,hogy ebben a szakmában mit jelent a csapatmunka, a pontosság,a határidő betartása,a feladatok logikai felépítésének fontossága,az ügyfelekkel való bánásmód, a jogszabályok,törvények,napi szinten való megismerése és alkalmazása a kiváló munka elvégzéséhez. Záró dolgozatom a vállalat tevékenységének átfogó vizsgálatáról szól. Fontosnak tartottam,hogy első részben a vállalkozást bemutassam,ezalatt a Kft-re vonatkozó szabályzatok elkészítésének vizsgálatát értem,vagyis részletekben kitértem a vállalat számviteli politikájára,készpénzkezelési szabályzatára,a Kft eszközeinek és forrásainak leltárkészítési és selejtezési szabályzatára, és a pénzmosásra vonatkozó szabályzatára,mind ehhez a vállalat saját szabályzatait használtam forrásként. Úgy gondolom,hogy ezek az ismeretek fontosak, ahhoz hogy megértsük, hogy is épül fel egy vállalat belső szervezete,hogy ezek is az első körben tartozó elvégezendő feladatok közé tartoznak ha valaki vállalkozni szeretne. Ezt követően a bejelentési kötelezettségekről írtam,ide tartozik az adószám igénylése;be kell jelenteni a cég rövid nevét,az ügyvezető azonosítójelét,címét,székhelyét,telephelyét;a társasági szerződés keltét,számát,gazdálkodási formáját; iratőrzés helyének bejelentése; helyi iparűzési adó alá történő bejelentkezés; kamarához való bejelentkezés; bankszámlanyitás; a T18-as számú regisztrációs adatlapon is bejelentési kötelezettség terheli a Kft-t; alkalmazottak esetén a biztosítási jogviszony kezdetét és végét is be kell jelenteni. Nagyobb hangsúly a vállalat tevékenységének bemutatására és ellenőrzésére fordítottam. Írtam a könyvelés keretében elvégezendő feladatokról,majd ezek ellenőrzési menetéről. A harmadik pontban,a bevallások,beszámolók átfogó vizsgálatát végeztem el, a Zalai Szám-Váltó Kft egyszerűsítet éves beszámolója alapján,a bázis és a tárgyévet hasonlítottam össze,majd szövegesen értékeltem. Ez is nagyon fontos része a dolgozatnak hiszen megtudhatjuk, hogy a tevékenység megfelelően szabályozott-e,milyen hatékonysággal működik. Majd ugyan ezt az összehasonlítást elvégeztem a Zalai Szám-Váltó Kft egyszerűsített éves beszámolójának eredménykimutatása alapján,és szövegesen értékeltem. A következő pontok a bevallások tételes ellenőrzéséről,a beszámoló közzétételével kapcsolatos teendőkről szólnak. A dolgozatom utolsó pontjában az adózás szerepel. Amelyet négy nagyobb részre bontottam föl. Az első részben a Helyi Adók szerepelnek,ezen belül az Iparűzési Adó,Építményadó,Telekadó,Idegenforgalmi Adó,és a Gépjárműadó. Második részben a Személyi Jövedelem Adó szerepel. Ezt követi az Általános Forgalmi Adó,majd a Társasági és Osztalék Adó. A Kft-nél töltött gyakorlati időm alatt levont következtetések alapján javasoltam a cég fejlődése érdekében az alapvető munkafolyamatok ellenőrzését. Továbbá fontos feladatnak tartom,a beruházási döntések megalapozottságának vizsgálatát,elemzését,az elemzés mutatóival,a megtérülési ráta,megtérülési idő, és jövedelmezőségi index segítségével.