A Zala Megyei Kormányhivatal pénzkezelése - Rozs Viktória
Szakmai gyakorlatomat a Zala Megyei Kormányhivatal pénzügyi főosztályán töltöttem. A 2. pontom során bemutatom a Kormányhivatal szervezeti felépítését, tevékenységét illetve feladatait. Felsorolom és szemléltetem a hozzá tartozó Zala megyei szerveket és ezen belül megemlítem a bekövetkezett változásokat is. 3. pontomban a hivatal számviteli politikájának céljáról, szerepéről és kialakításáról van szó. Utána pedig a számviteli alapelveket ismertetem. A 4. pontban részletesen bemutatom a Kormányhivatal pénzkezelését. Ezen belül a Magyar Államkincstárral való kapcsolatát, a kincstári számlák feletti rendelkezést, a Kincstárban alkalmazható fizetési módokat. Kifejtem a Kincstári gazdálkodást, a költségvetés tervezését, előirányzatok kezelését, bevételek beszedését, finanszírozási bevételeket és kiadások teljesítését. Szót ejtek a készpénzforgalom lebonyolításáról, a házipénztárról, illetve annak létesítéséről és kialakításáról, a készpénz szállításáról és a pénztárba beszedett bevételekről, befizetésekről. Az utolsó pontomban bemutatom és elemzem a Zala Megyei Kormányhivatal pénzeszköz állományának változását 2014. júliustól decemberig. Szemléltetem a havi bevételeket és kiadásokat illetve a pénzeszköz állomány változását havi szinten. A dolgozatom során kiderül, hogy a Kormányhivatalnak a vizsgált időszakban kevesebb bevétele van, mint kiadása. A támogatások összege a költségvetésben meghatározott, állandó. Kiemelném a kiegyensúlyozott gazdálkodást, ugyanis a rendelkezésre álló pénzeszközök mindig fedezetet biztosítottak a kiadásokra. A takarékos, előrelátó gazdálkodás miatt energiahatékonysági beruházások keretében napelemeket szereltek a tetőre, kicserélték az ablakokat, illetve az épület szigetelését. Ezen beruházások megvalósítása pályázati forrásokból történik. A szakmai gyakorlatom alatt megtapasztaltam mennyi jogszabályi előíráshoz tartaniuk kell magukat a dolgozóknak, illetve, hogy mennyi mindenre figyelnek: szoros határidők, fontos milliós beruházások és projektek.