A LuK Savaria Kft. vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzetének elemzése a 2013. év beszámolójának adatai alapján - Gángó Alexandra
Az összefüggő szakmai gyakorlatom és egyben záró dolgozatom végére érve megtapasztaltam, hogyan zajlanak az egyes munkafolyamatok az LuK Savaria Kft-nél. Nagyon hasznosnak tartom, hogy a felsőoktatási szakképzés végén részesülhetünk ebben a 14 hetes szakmai gyakorlatban, melynek során rengeteg új ismeretet, ismerőst, tapasztalatot szerezhet az ember, főleg ilyen fiatalon. Ez egy hatalmas „dobbantó” lehet a nagybetűs Életbe. Ezután - ha a szakmai gyakorlati helyemen nem is, de valamely más cégnél – biztosan sikeresen el fogok tudni helyezkedni, és ezt főként ennek a gyakorlaton töltött időnek köszönhetem. A dolgozatom első felében bemutattam a vállalatot, a gazdaságban betöltött szerepét, illetve kiindulásnak az elemzéssel kapcsolatban összeállítottam egy rövidebb általános részt. Elemző munkámat a vagyoni helyzet vizsgálatával indítottam, elmondható, hogy a vállalkozás vagyona 2012-ről 2013-ra jelentősen gyarapodott. A növekedés hátterében eszköz oldalon a forgóeszközök, azon belül is a követelések növekedése állt. A cash pooling rendszer következményeként az egyéb rövid lejáratú kötelezettségeknek növekednie kellett volna, de mivel realizálták a vállalatnál, hogy ez a „hitel” a Schaeffler Inhouse Bankkal szemben nem törleszthető egy éven belül, ezért áttették a hosszú lejáratú kötelezettségek közé az akkori összeget. Ez a „tartozás” gyakorlatilag a vállalat szabad pénzeszközeinek növekedését jelenti. Forrás oldalon pedig a saját tőke, azon belül is az eredménytartalék, illetve a lekötött tartalék növekedése biztosította a vagyon emelkedését. Termelő vállalat révén, a LuK Savaria Kft. fennállása óta nagyon sok régi műszaki géppel rendelkezik, így ezek elhasználódottsága már jelentősnek mondható. De folyamatosan bővítik újabb és újabb berendezéssel az egyes üzemcsarnokokat; felújításokat alkalmaznak, ahol kell, így küszöbölik ki azt a veszélyt, hogy rossz minőségű termékeket állítsanak elő. Azonban nemcsak készterméket gyártanak, hanem az ezekhez szükséges anyagokból is itt állítanak elő néhányat, ezzel megspórolva a szállítási költségeket. A pénzügyi helyzet elemzése során elkészítettem a vállalkozás 2013. évre vonatkozó likviditási mérlegét, melyből látható, hogy az egy éven belül esedékes kötelezettségei nem fedezik az egy éven belül pénzzé tehető eszközeit, ám az egy éven túl esedékes kötelezettségeivel növelt saját tőke már fedezetet nyújt az egy éven túl pénzzé tehető eszközeire, tehát a vállalat fizetőképes hosszú távon is. A jövedelmezőségi helyzet alakulásában főként az játszik szerepet, hogy az eredmény hogyan változik, hiszen láthattuk, hogy a forgalomhoz képest alacsony, míg a saját tőkéhez képest magasnak mondhatóak az egyes eredményszintek a vizsgált év(ek)re vonatkozóan. Ez annak köszönhető, hogy az árbevétel növekedése lelassult, a költségek viszont az árbevétel növekedésénél gyorsabb ütemben növekedtek. A vállalkozásnak a továbbiakban az árakat olyan szintre kellene lecsökkentenie, hogy a kereslet növekedjen, ez pedig az árbevétel emelkedéséhez vezetne. A másik fontos szereplő a jövedelmezőségi helyzet változásának kimutatásában az erőforrás: mind az élőmunka, mind az eszközök szempontjából nagyon jól alakult a vállalkozás jövedelmi státusza, érdemes tovább folytatnia gazdasági tevékenységét. Néhány szempontból szükség lenne még több munkaerőre a szellemi dolgozók körében, és az új munkavállalók specifikusabb betanítására. Ugyanis rendkívül sok, bonyolult folyamat megy végbe napról napra a vállalatnál, amelyek nyomon követéséhez és költséghatékonyabb kivitelezéséhez - több szakemberrel kevesebb idő alatt - hatékonyabb munkavégzés jöhetne létre. Végső soron kijelenthetem, hogy a LuK Savaria Kft. egy olyan tőkeerős vállalatcsoportba tartozó leányvállalat, amely évről-évre folyamatosan fejlődik, megalapozva ezzel Szombathely gépjárműiparának hírnevét és megbecsülését, hiszen rengeteg embernek ad munkát és lehetőséget egy jobb életre.