Egy fiatal gazda pályázat bemutatása esettanulmányon keresztül - Kovács Alex Zsolt
Az elkészített dolgozatomban 2007 és 2013 közötti vidékfejlesztési programcsomagból egy témakört ölelt fel, de mielőtt egy konkrétabb témakörre áttérnék, azért egy rövidebb áttekintést az elmúlt 7 év fejlesztési programjairól. Bevezetésként az Európai Unió és Magyarország kapcsolatával kezdem. Kutatásom középpontjába azokat a támogatási programokat állítottam, melyek a regionális különbségek mérséklésnek céljából jöttek létre. A programok működésének megértéséhez fontosnak tartom ismertetni a támogatási források felépítését, és milyen formában jelentek meg nálunk. Bemutatom a regionális különbségek csökkentéséhez vezető utat amely regionális politikán át vezet. Gyakorlatilag az új Magyarország Vidékfejlesztési Program 4 tengely köré sorolta be a fejlesztéseket úgy mind az egyes tengely a mező és erdőgazdaságot, valamint élelmiszer feldolgozásban részesülő támogatásokat, a kettes a földhasználat racionalizálás környezet és természetvédelem, hármas a vidéki foglalkoztatás bővítése, négyes pedig a Leader és a helyi közösségek fejlesztése. Ebből számunkra az egyes tengely volt a legfontosabb, hisz itt az innovatív technológiák támogatásán keresztül egészen a gazdaság átadás támogatásáig mind sorba kerülhetett. Ebben a programfejezetben volt megtalálható a kertészetkorszerűsítés, állattartó telephely korszerűsítése, gépek, technológia berendezések beszerzése, kertészet ültetvények korszerűsítése, kertészeti gépek technológiai berendezések beszerzése, növénytermesztés korszerűsítése, és ebben a tengelyben volt az általam feldolgozott, konkrét fiatal gazdák induló támogatás is. Ebből a dolgozatomban választottam ki egy fiatal gazda pályázatot, amelyet feldolgoztam, és a dolgozati munkám vázát adja. Még az egyes tengelyben érdemes megemlíteni az erdészeti célra használatos eszközök beszerzését, mezőgazdasági termékek értéknövelését, és új termék, új technológiák bevezetését. Néhány mondatban az elmúlt 7 évet kellene elemeznem, akkor azt kell mondanom, hogy az eddigi tapasztalatom és a szaktanácsadó irodánál szerzett tapasztalataim alapján azt tudom mondani, hogy az elmúlt 7 évben egy eltalált fejlesztési cél valósított meg az irányító hatóság, amely alapján elsősorban a kis térségekben és mikroközösségekben történő fejlesztéseket prioritásként hozta. Látva itt a beruházásoknak és a fejlesztéseknek a megvalósulását, azt eltudom mondani, hogy ebben a 7 éves ciklusban meggyőződéssel mondhatom, hogy elérte azt a célját, hogy ezen források amik rendelkezésre bocsájtották.