A Thermo Épgép Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tevékenységének átfogó vizsgálata - Rácz Dominika
A vállalkozás átfogó vizsgálata során,különböző mutatókon keresztül próbáltam, átfogó képet adni a Thermo Épgép Kft-ről. Vizsgálatom során 2012-2013-as Beszámoló adatait használtam fel. Továbbá a vállalat bemutatását, működését, elért eredményeit, céljait, célkitűzéseit, mutattam be dolgozatomban. A vállalkozás vagyoni helyzetének átfogó elemzése során, a vertikális mutatók közül, megállapítható, hogy a befektetett eszközök aránya 2012-ről 2013-ra nőt. A tőke ellátottsági mutató szám is növekedést mutat, ami a vállalkozás szempontjából vagyongyarapodást jelent. Az egy éves időszakot vizsgálva, a saját tőke és jegyzett tőke arányában is növekedés állapítható meg. A kötelezettségek aránya, a 2012-es évről a 2013-as évre csökkent, ezért pozitív jelenségnek értékelhetjük, mert a vállalkozás külső finanszírozástól való függőségének csökkenését jelenti. A horizontális mutatók közül a tőke feszültség mutatója a tárgyi időszakot figyelembe véve csökkent, ami azt mutatja, hogy a saját tőkéhez képest a külső finanszírozás mértéke csökkent, ami a vállalkozás stabilitását mutatja. Az adósság állomány fedezettségének vizsgálata azt mutatja, hogy a 2012-2013-as évben az adósság állomány fedezete biztosítva volt. Ezen mutatók figyelembe vételével ezt egy dinamikusan működő vállalatnak nevezhetjük. A vállalkozásnál még megállapítható, hogy nem képzett céltartalékot, ezért a gazdálkodás kockázatainak és bizonytalanságainak változására, előre nem tud felkészülni. Véleményem szerint a kedvező gazdasági mutatók mellett, a vállalat egyre nagyobb elismertségre tesz szert, amit a megrendelések számának növekedése is mutat. A cég egyre inkább nyitottabb olyan meghatározó területek felé, mint például az energia hatékonyság és energia megtakarítás. Kiemelten pozitívnak tartom a környezetvédelem és a környezet tudatosság kialakítására való törekvést. A vállalat szerkezeti felépítése, kellő összhangban van a működésével, ezért rendkívül szervezetten és akadálymentesen működnek az egymásra épülő folyamatok. úgy gondolom, hogy az elért elismerések, nívódíjak mutatják a vállalat szélesebb körű elismerését ezen a gazdasági területen.