A Zala Megyei Kormányhivatal vagyongazdálkodása - Salamon Dorina
Szakmai gyakorlatomat Zalaegerszegen a Zala Megyei Kormányhivatal Pénzügyi Főosztályán töltöttem. A kormányhivatal speciális intézmény, mivel több szakigazgatási szerv tartozik alá, melyek működésének és tevékenységének meg kell felelnie a vonatkozó jogszabályoknak illetve előírásoknak. Költségvetési szervként alaptevékenysége az állami feladatok ellátása a társadalmi közös szükségletek kielégítése céljából. A vállalkozásokkal ellentétben nem nyereségérdekeltségű, hanem maradványérdekeltségű. A vállalatoknál és a költségvetési szerveknél egyaránt kell mérleget készíteni a beszámolási időszak végén. A mérlegben kimutatott eszközök és források értékét minden évben leltárral kell alátámasztani. A hivatal nagy mennyiségű eszközkészlettel rendelkezik. Felkeltette érdeklődésemet, vajon hogyan tudják ezt a sok eszközt a lehető legpontosabban viszonylag rövid idő alatt számba venni, értékelni és nyilvántartásokba rögzíteni úgy, hogy ezt megelőzve leselejtezésre kerül sor. Dolgozatom legelején bemutattam a Zala Megyei Kormányhivatal létrejöttét és felépítését. Ezt követően kitértem a feleslegessé vált vagyontárgyak fajtáira, valamint ezen vagyontárgyak hasznosításának, selejtezésének módjaira. A továbbiakban részletesen leírtam a selejtezési eljárás lefolytatásához kapcsolódó teendőket, mint például a selejtezésre vonatkozó szabályokat, a folyamat végrehajtásának követelményeit, annak dokumentálását, valamint az eljárás ellenőrzését. Részletesen kifejtettem a leltározási tevékenység mozzanatait. Ismertettem a leltározás alapfogalmait; a leltár tartalmát; a leltározás személyi feltételeit; a leltározási ütemtervet; a leltárbizonylatok fajtáit illetve azoknak alaki és tartalmi követelményeit. Részleteztem magát a leltározás végrehajtását és megemlítettem annak ellenőrzését. Dolgozatom végén összegeztem észrevételeimet és javaslatot tettem a hivatal jövőbeni munkafolyamatának könnyebb, egyszerűbb, gyorsabb elvégzésére.