A költségvetés gazdálkodás vizsgálata Bak Község Önkormányzata példáján - György Ottó Richárd
Dolgozatom témájaként azért ezt választottam, mert mindig érdekelt az állami közigazgatás és a benne lévő változatosság. Ezért is választottam olyan gyakorlati helyet, ahol megismerkedhettem a közigazgatással. Sokat gondolkodtunk a vállalati konzulensemmel azon, hogy melyik témáról lehetne a legtöbbet és a legjobbat írni, ezért esett a választás költségvetésre és annak tervezésére, elkészítésére. Bak Község Önkormányzata 2014. évi költségvetésének elemzése során megállapítást nyert, hogy önkormányzati szinten gondos gazdálkodás folyik, sikerült megőrizni működőképességét, a jogszabályok által előírt feladat-ellátási kötelezettségét teljesíteni. Az önkormányzat saját és egyéb bevételeit igyekezett gyarapítani, a pályázatokból származó forrásokat maximálisan kihasználni. A biztonságos gazdálkodást szem előtt tartva a saját bevételeivel, az állami támogatásokkal illetve az egyéb forrásokkal működési kiadásait fedezni tudta, nem szorult működési hitel felvételére. Természetesen ehhez elengedhetetlenül szükséges volt az önkormányzat és a felügyelete alá tartozó önállóan működő,valamint az önállóan működő és gazdálkodó intézmények tekintetében a szigorú és következetes gazdálkodás.