A válság hatásai az MKB Bank lakossági kihelyezéseiben, és a deviza illetve devizaalapú hitelek forintosítási folyamata - Körmendi Szilárd
A záró dolgozatom legfontosabb üzenete a hitelezési rendszer jelentősége a gazdaságban, és a hitelekkel kapcsolatos folyamatosan felszínre kerülő problémák hatékony megoldása. A dolgozatban feltártam a 21. században felmerülő hitelezési rendszert érintő problémát, amelynek az amerikai bankok voltak a kiindulópontjai. A folyamat 2008-as hitelválsággal kezdődött, amely gazdasági világválsággá nőtte ki magát. Ez a hitelválság még napjainkban is érzékelhető, hiszen jelentősen megváltoztatta a pénzügyi ágazatot és a világgazdaság képét is. Ennek hatása 2 év elteltével hazánkban is érezhetővé vált, és azóta is tart. Az árfolyamok elszabadulásával a devizaalapú hitelek törlesztőrészletei soha nem látott magasságokba emelkedtek. A Magyar Kormány a devizahitelesek segítéséért több programot is kidolgozott, mint például a kedvezményes végtörlesztés lehetősége, az árfolyamgát rendszer, de ezek közül a legújabb az Elszámolási és Forintosítási törvény. A záródolgozatomban az MKB Bank Zrt-nek a forintosításra vonatkozó eljárásait is elemeztem. A tisztességtelenül felszámított kamatok miatt a bankok népszerűsége nagyot zuhant, ezt a Magyar Kormány a fair banki törvénnyel próbálta mérsékelni. A Forintosítási mentőcsomaggal pedig sikerült kizárni az árfolyamok állandó ingadozását, így a törlesztő részletek csökkenése által a háztartások teherviselő képessége is javult. A devizahitelesek problémáiból adódóan, az elmúlt időszakban nagyot csökkent az ilyen típusú hitelek népszerűsége. Ezalatt a bankok közötti versenyhelyzet is átformálódott, és kedvező kamatokat kínáló hitelkiváltással próbálnak minél több ügyfelet szerezni. Míg a korábbi években, a hitelfelvétel előtt az emberekben az a kérdés fogalmazódott meg, hogy deviza-, vagy forint alapú hitelt igényeljenek, mára a hitelezési trendek annyira átalakultak, hogy szinte kizárólag forint alapú hitelek jöhetnek szóba. Az elkövetkezendő időszak talán legnagyobb kérdése, hogy az emberek változó vagy a fix kamatozású hiteleket tartják-e biztonságosabbnak.