Beszámolási és tervezési rendszer felépítése és működtetése a Ceres Sütőipari Zrt.-nél - Molnár Zoltán
A szakdolgozat a Ceres Sütőipari Zrt. (továbbiakban: Társaság) kontrolling-rendszerét mutatja be a havi és éves riportolás, az éves terv összeállításán és a fedezeti kalkuláció elkészítésén keresztül. Az első rész a Társaság múltját és jelenlegi helyzetét vázolja fel, melyben bemutatásra kerül a Társaság jelenlegi tulajdonosi szerkezete, főbb vevőpartnerei. A második fejezet a Társaság külső és belső környezetével foglalkozik. A Társaság számára a külső környezet a sütőipari piac. Meghatározásra kerül a piac mérete, a piacra történő belépési korlátok sajátosságai, hogy mely vállalatok a Társaság közvetlen versenytársai és mik a piaci kereslet főbb mozgatórugói. A belső környezet a Társaság működési folyamatait takarja az alapanyag beszerzésétől a termék előállításán keresztül annak értékesítéséig, olyan köztes tevékenységekkel, mint a raktározás és a disztribúció. Feltárja a külső és a működésben rejlő kockázatokat, kísérletet tesz a Társaság SWOT-analízisére, és megtérülési csúcsmutatók számításával vizsgálja az elmúlt évek jövedelmezőségét, hatékonyságát. A harmadik fejezet a riportolás során elvégzendő feladatokat, a tervezett és tényleges adatok összevetéséből nyerhető érdemi információkat, az eredményezőséget befolyásoló hatások elemzését írja le. A fejezet részletesebben foglalkozik a Multivýsledovka eredmény-kimutatással, mely tartalma a Penam, a.s. anyavállalat által részletesen szabályozott. A kimutatás a Társaság gazdálkodását két aspektus szerint méri: az elért eredmény és az értékesített tömeg, darab és árbevétel szerint. Ezek tervtől való eltérését részletesen vizsgálja, az egyes eredményre gyakorolt hatásokat külön kiemelve, árbevétel esetében ár- és volumen változás okait fejti ki. A negyedik rész az éves terv elkészítésének folyamatával, időrendjével, az összeállítás alapelveivel foglalkozik. Sorba veszi az egyes résztervek összeállításának lépéseit, illetve bemutatja az egyes résztervek egymásra épülő struktúráját. A fejezet végén a tervhez kapcsolódó szöveges kommentár részleteibe enged betekintést. Az utolsó érdemi fejezet a fedezeti kalkuláció, mint a Társaság menedzsmentje számára a legtöbb, releváns információt szolgáltató kontrolling eszköz kerül bemutatásra. A fedezeti kalkulációt megelőző árkalkuláció a közvetlen és közvetett költségek felosztását jelenti termék szinten. Az árkalkuláció teljes költség metodika szerint készíti a Társaság, azaz minden egyes költséget szétoszt az előállított teljes termékpalettára, meghatározva az egyes termékek fedezeti pontjait. A fedezeti kalkuláció az árkalkulációval meghatározott költségösszetevőket rendeli minden egyes értékesített termékhez, azokat üzem, vevőpartner, termékcsoport szinten összegzi és értékeli. A záró rész a magas közvetett költségek tervezését, leszorítását a nulla-bázisú költségtervezés alkalmazásával látja megoldhatónak, egyúttal több időt hagyva az ilyen típusú költségek részterveinek összeállítására. A fedezeti kalkulációban rejlő lehetőségek kiaknázatlanságára is felhívja a figyelmet. A Társaság belső kommunikációs csatornáinak javításával, finomhangolásával érdemben növelhetővé válna az értékesítés árbevétele, a Társaság által elérhető eredmény növekedne, az anyavállalat által szűkre szabott kereskedelmi és marketing tevékenységét tudatosabban valósíthatná meg.