A Bock Hungária Kft. controllingrendszerének működése - Göncz Zseraldin
Az elmúlt évtizedekben a technika rohamos fejlődése volt jellemző világunkra. A megváltozott környezetben mind több információra van szüksége egy vállalatnak. Napjainkban már elképzelhetetlen egy vállalat hosszú távú sikeres működése egy egységes vállalatirányítási rendszer nélkül, hiszen ez a rendszer biztosítja a menedzsment számára azokat az információkat, amelyek a hatékonyság és profit növeléséhez szükségesek. A Bock Hungária Kft. – a Bock-vállalatcsoport kiemelkedően fontos tagjaként – 2002-es megalapítása óta folyamatosan fejlődik, azonban az utóbbi években bekövetkezett termelési növekedést a vállalatnál használt információs rendszer már nem képes követni. A vállalat vezetésének megnövekedett információigényeit – amely a sikeres működésnek és a versenyképességnek alapvető feltétele – a jelenlegi széttagolt ügyviteli rendszerből kapott információk segítségével a controlling már nem képes hatékonyan kiszolgálni, így a vállalat stratégiai céljai között megjelent egy egységes vállalatirányítási rendszer bevezetésének szükségessége. Jelenleg a vállalat ügyviteli rendszere széttagolt, az egyes programok egymással nem, vagy nem megfelelő módon állnak kapcsolatban. A vállalat controllereinek munkáját megnehezíti, hogy számos rendszer ismeretére és használatára van szükség egy-egy elemzés elkészítésénél. A vállalat külön könyvelő, bérszámfejtő, norma, munkaidő-nyilvántartó, árellenőrző, számlázó, és termelési programmal rendelkezik. Ezek a szoftverek külön-külön teljes mértékben megfelelnek a feladataiknak, egyetlen nagy hátrányuk, hogy nem integráltak, ezáltal jelentős többletmunkát adnak a vállalat dolgozóinak. Problémát jelent továbbá, hogy az egyes programokban a belépések, utólagos módosítások naplózása nem megoldott, nem visszakereshető, ezáltal nehézséget jelent az egyes felhasználók felelősségének megállapítása. A különböző programokból kapott adatokat a controllerek többnyire excel táblában összesítik, ami időigényes folyamat, így a controllerek idejük nagy részét az adatok összeszedésére használják a lényeges elemzések elvégzése helyett. A Bock Hungária Kft. vezetése felismerte, hogy az eddig használt ügyviteli rendszer már nem elegendő az információk gyors és pontos alátámasztásához, hiszen a vállalkozás tevékenységi köre az elmúlt években megnövekedett és további bővítések várhatóak a jövőben. Így a vállalat életében stratégiai célként megjelent egy egységes vállalatirányítási rendszer bevezetésének igénye, amelynek feladata a vállalat részfolyamatainak összefogása. A cél egy olyan rendszer bevezetése, amely naprakész és megbízható információkat szolgáltat a vezetői döntések előkészítéséhez. A vállalat által elvárt feltételek alapján két cég ajánlatát elemeztem dolgozatomban. Az egyik a legismertebb szoftvergyártó cég, az SAP ajánlata, a másik pedig a vállaltnál alkalmazott bérszámfejtő program továbbfejlesztett változatát forgalmazó cég, a UNIT4 ajánlata.Ezen integrált rendszerek megoldanák a jelenleg fennálló problémákat, emellett számos előnyt, lehetőséget biztosítanának a vállalat számára. Többek között megoldódna az egyes területek közötti automatikus adatátvitel, ezáltal javulna az elvégzett munka hatékonysága a vállalat valamennyi területén. Azonban az a tény, hogy az egységes rendszert a Bock-vállalatcsoport minden tagjánál be kívánják vezetni, az SAP rendszerét juttatja előnybe. A vállalatirányítási rendszer kiválasztása komplex feladat, amely nagy kihívás elé állítja a Bock Hungária Kft. vezetését. Az új rendszernek képesnek kell lennie arra, hogy a bonyolult termelési folyamatokat leképezze, a cégcsoport sajátosságaiból adódó árképzés nehézségeit jól kezelje, pénzügyi-számviteli-hr szempontból megfeleljen a magyarországi törvényi előírásoknak, valamint valós, gyors információkat juttasson a controllingon keresztül a vezetői döntések alátámasztásához. Emellett olyan rendszert kell választania a vállalat menedzsmentjének, amelyet az elkövetkezendő években folyamatosan és maximálisan ki tud használni, hiszen minden rendszer annyit ér, amennyit abból hasznosítani tudnak.