Cégalapítási megfontolások gazdasági és jogi aspektusai - Bellér Rebeka
Napjainkban nem elég egy ötlet, vagy akár egy elképzelés ahhoz, hogy sikeres vállalkozóként működjünk a gazdaságnak ebben a szektorában. Számos tényezőtől függhet a megalapított, megvásárolt, esetleg franchise rendszerben működő vállalkozásunk anyagi és jogi helyzete. Az ötletek, tervek „papírra vetése”, esetleges kalkulációk elvégzése, piackutatás és versenytermékek vagy szolgáltatások vizsgálata nélkül semmisé válhat a befektetett tőke és energia is. Úgy gondolom sokan nincsenek tisztában a lehetséges alternatívákkal, illetve a törvény által biztosított feltételekkel sem. Gondolván itt a vállalkozási módok, formák megválasztására, különféle adónemekhez kapcsolódó kedvezmények kihasználására. Ha új cég alapítása mellett döntünk, fontos a vállalkozási formák nyújtotta lehetőségekkel és kötelezettségekkel tisztában lenni. Akár egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozás ügyvezetőjeként végzünk valamilyen gazdasági tevékenységet, ismernünk annak „velejáróit”, hogy megfelelő profit elérésével képesek legyünk a vevői igények kielégítésére. Ebből kiindulva dolgozatomban statisztikai adatok alapján szemléltetem a korábbi években megalapított gazdasági társaságok megoszlását, illetve elemzem ezek alakulásának okait. Dolgozatomban részletes bemutatásra kerülnek az alapítás fontos lépései, kiindulva az alapötlettől a cégbírósági bejegyzésig. Továbbá az alapítási ütemtervtől egészen az indulás feltételeinek megteremtéséig új cég megalakulása esetében. Az elméleti részt két különböző elemzéssel támasztottam alá. Működő vállalkozásokkal kapcsolatos példákkal olyan eseteket el, amelyek a cégalapítási folyamatra vezethetők vissza. Meggondolatlanság és információ hiány okozta problémákra hívom fel a figyelmet, amik tanulsággal szolgálhatnak már megalakult vállalkozásoknak vagy cégalapítást fontolgatók számára egyaránt. Másrészt mélyinterjúkat készítettem, melyben az általam tárgyalt gazdasági szervezetek ügyvezetőit kérdeztem meg, mennyire vannak tisztában az általuk működtetett cég számviteli, jogi, illetve alapítással kapcsolatos ismereteivel, amik a vállalkozásuk kapcsán felmerültek. Az elemzés az interjú feljegyzéseiből született konklúzió, valamint a vonatkozó szekunder szakirodalom összegzése, tényfeltárás. Azonban igyekeztem a lehető legcélszerűbb következtetéseket levonni belőle, létrehozva az egyszerű alapítás lépcsőfokait. A gyakorlatom kapcsán szerzett tapasztalatom és dolgozatom készítése során végzett kutatásom igazolta a számviteli és jogi ismeretek hiányát is különféle vállalkozások ügyvezetői esetében. Legyen az egy húsz éve vezetett gazdasági társaság vagy egy újonnan megalakult cég. A törvények változását, az ügyintézés szinte teljes mértékben elektronikussá válását nem tudják követni és maximálisan, az általuk megbízott könyvelőre, illetve ügyvédre támaszkodva gazdálkodnak. Úgy gondolom vállalkozás alapításakor fontos a megfelelő ismeretek elsajátítása, a törvény nyújtotta lehetőségek és egyben korlátok részletes megismerése is. Legyen ez egy megbízható könyvelő vagy jogász által kapott tájékoztatás, vagy gazdasági ismeretek szerzésére szolgáló oktatás. Emellett lényegesnek tartom az önismereti kérdést is, hiszen mind a gazdaság, mind a vevői igények, mind pedig a piac változása, megpróbáltatások elé állíthat minden vállalkozót. Továbbá a nap, mint nap keletkező feladatok és problémák megoldásához, megfelelő szakmai és anyagi kapacitás szükséges, hogy a várt profit elérése és törvények betartása mellett a folyamatos működés megvalósulhasson.