Controlling tevékenység a Concordia Közraktár Zrt. gyakorlatában - Toldi Aliz
A Concordia Közraktár Zrt.-nél eltöltött másfél éves munkavégzésem nagyban segítette a szakdolgozatom elkészítését. A dolgozatom témája a Controlling tevékenység a Concordia Közraktár Zrt. gyakorlatában. A dolgozat elkészítéséhez elméleti megalapozottságra volt szükségem - melyet több szakirodalmat is felhasználva - az első hat fejezetben tekintettem át részletesen. A controlling fogalmi meghatározása után a vállalatoknál betöltött helyét vizsgáltam meg a controlling általános működési modelljének felhasználásával. Külön fejezetet kapott a controlling mint információkezelési rendszer, azonban dolgozatomban a fő hangsúlyt a controlling tervezés kapta, ezt követően a stratégiai majd operatív tervezés elméleti áttekintése következik. A hetedik fejezetben kapott helyet a társaság történetének bemutatása, a Concordia Csoport által nyújtott szolgáltatások és üzletágainak ismertetése, melyből információt kapunk a működési területről részletesebben is. Ismertetem továbbá a tevékenységi körét, melyet az ország 18 telephelyén közel 300.000 tonna tárolókapacitással lát el. A következő fejezetben a figyelem már a controlling tevékenységé, a controlling társaságnál betöltött szerepével indul a fejezet. Fontosnak tartom hangsúlyozni a vállalatoknál lévő controlling stratégiai fontosságát, hiszen eredményessége jelentősen kihat a cég működésére. Ebben a fejezetben találhatóak a controller feladatok, és az általuk alkalmazott Cognos szoftver használata. A 9. fejezet címe Controlling tervezés a Concordia Közraktár Zrt.-nél. A tervezés menetének, ütemtervének bemutatásával indul a fejezet, a négy üzletágon végighaladva átláthatóvá válik, hogy az elfogadott tervhez ki milyen mértékben járul hozzá, ezzel egy egészet alkotva. A tervezés során Eszközfejlesztési tervet, Eredménytervet, Likviditási tervet és Mérlegtervet kell készíteni, melyek külön fejezetekre bontva megtalálhatók. Az első alfejezetben az Eszközfejlesztési terv részeként az értékcsökkenés tervezése, és a beruházások és fenntartások tervezése kapott helyet, ezen költségek optimális megtervezésével befolyásolható ugyanis a vállalat eredményének az alakulása. Az Eredményterv alfejezetben az üzletágak árbevételének alakulása mellett az üzletágak költségeit vettem górcső alá, hisz a költségek alakulására van legnagyobb ráhatása a vállalat vezetésének. Év közben a vezetőség és a tulajdonosok számára havi jelentésrendszer készül, az információellátás szempontjából, ami a tervek visszaméréséhez szükséges. A tervezési folyamat akkor jó és hatékony, ha van visszacsatolás és beavatkozás is. Ebben a fejezetben kapacitás kihasználtság vizsgálatot is végeztem, mely hatással van a vállalat eredményére, minél jobban kihasználja a Zrt. az adottságait, annál nagyobb bevételt, és ezáltal annál nagyobb eredményt tud elérni. Ezután a társaság gazdálkodását mutatószámok segítségével is elemeztem. A szakdolgozatom fontos része a 10. számú fejezet, melyben felszínre hoztam a controlling tevékenység hiányosságait, és javaslatokat tettem ezen hibák javítására, konkrét gyakorlati példával is alátámasztottam az elképzeléseimet.