Flex zalaegerszegi gyáregység pénzügyi szervezetének változásai és pénzügyi controlling szerepének erősödése az évek során - Schifter Judit Eszter
Dolgozatomat a Flex zalaegerszegi gyáregység pénzügyi szervezetének változásairól és a controlling szerepének alakulásáról készítettem. Dolgozatom bevezetésében részletesen bemutattam a Flextronicsot, ami mára már flex, minek hátterében a tevékenységeik kibővülése áll, hogy nem már csak elektronikai gyártó és összeszerelő cég, hanem más területeken is piacot nyert. Így levették a „tronics”-ot, és maradt a flex. Dolgozatom időbeliségeiben van, ahol még Flextronics-ként említem, máshol pedig flex. Történeti áttekintésében bemutattam, hogy közel 50 éve létezik a flex a világon valamilyen formában és néven, kezdve a Szilícium völggyel a 60-as évek végén, mindaddig, míg székhelye a 90-es évek elején Szingapúrba áthelyezésre nem került, ami azóta is ott van. Ezért a szingapúri dollár a flex hivatalos pénzneme központilag. Egyéb szabályozások miatt (COCOM lista) Magyarországon csak a rendszerváltást követően tudott jobban kiterjeszkedni, akkor az addigi nagyvállalatok mind privatizálódtak, és csak utána nyílt út a nyugatról ideérkezőknek. Ekkor sok felszabadult munkaerőt és számos megüresedett gyárat mentettek meg. Dolgozatomban szemléltetem, hogy a flex mint nagy multinacionális vállalat mindig magas szintre törekszik, nagyon fontos, hogy mivel világ szinten nagyon sok helyen jelen van, (30 ország, 200 gyáregység) mindenhol egyforma színvonalat teljesítsen. A világ összes területén egyforma ellátásban kell részesülnie az alkalmazottaknak, közös rendszerek, információ hozzáférés. Egy ekkora vállaltnál a vállalatirányítási rendszerek kiépítése bevezetése, folyamatos fejlesztése nélkülözhetetlen. Minden részlegnek, területnek sajátosan a számára legmegfelelőbb alkalmazása, például a Hyperion Cognos Outlooksoft pénzügyi rendszerek, fejlesztés képen részben ilyen volt a BaanIV-ről a Baan V-re való átállás is. Célom mindezek szemléltetésével az volt, hogy láthatóvá váljon, mennyire kiépített és kiforrott az egész információs rendszere. Flexes munkám során egyszer sem volt olyan problémám, hogy valami – munkámhoz fontos - információt valahonnan ne tudtam volna megszerezni, vagy esetleg ne lett volna az naprakész. Dolgozatom negyedik fejezetében a nagyobb időbontásúaktól a kisebbek felé haladva bemutattam a riportokat, amiket rendszeresen kell tölteni, melyik épp milyen távot ölel fel, havi, heti, napi. Egy ilyen nagyvállalat már jellemzően riport töltögető, amit az emberekkel eleinte mindig nehéz elfogadtatni, mert általában ezek először plusz munkával járnak, de amikor visszakereséséről, ellenőrzésről van szó, mindenki rájön, milyen jók a kimutatások, a riportok és a pontos dokumentálás. Ezek sokszor szinte minden egyes területet érintő riportok, például a selejt, amiben benne van a raktározás, a logisztika és a pénzügy is fixen. Ahogy vesszük, egy vállaltnál mindenben benne van mindenki, mert hiába a pénzügyi riport, ha nincs mit kimutatni benne, hiába a beszerzett anyag, ha nincs aki összeszerelje, nagyon fontos az összes mozgató rugó. Fontos mindenkinek az elhivatottsága, dolgozatom controlling témájú, pénzügyi szervezetek, és ha egy controller nem lelkes, nem a cég érdekeit nézi, még ha valamelyest meg is van kötve a keze így multi módon, akkor is sok múlik rajta. Ha nem akar fejleszteni, előrejutást a cégének, jó és még jobb eredményeket, akkor evvel még kárt is okozhat. Ismerjük a controllerek fajtáit, a regisztrátor, navigátor, innovátor típust, és véleményem szerint tényleg az lenne a legjobb, ha mindhárom jelen lenne a controllerekben ötvözve. De ha mégsem, ahogy írtam is dolgozatomban, jó lenne már eleve így keresni őket. Én, mint korábban logisztikai NPI beszerző, örülök, hogy ilyen mély betekintést nyerhettem a pénzügy világába írásom összeállítása során, és láthattam, hogy amiket rajtunk is mindig számon kértek, (PPV riport) nem felesleges adminisztrációk, és milyen fontos a pontos kitöltés, mert azok utána komoly tényekké válnak, könyvelési tranzakciókká. Látom, hogy a pénzügy, aki inkább számon kérő jellegű más osztályok számára, ha információt kér, mennyire precíz és szerteágazó munkát végez. Egy dollár nem maradhat könyveletlenül, minden visszakereshető, ellenőrizhető. Ez megnyugvást is jelent, mert tudjuk, ha hiba vagy vészhelyzet állna fent, az is hamar kimutatásra kerül. Nem tud hatványozódni a probléma. Örülök, hogy ennyire erősen kiépített a rendszer, mert így a napi munkája mindenkinek könnyebb, biztosabb. Remélem, dolgozatomban alapos áttekintést adott a flex pénzügyi szervezeteiről, kis mértékben világ szinten, nagyban a zalaegerszegi gyáregységéről. Pozitív hangvételűnek érzem dolgozatomat, én is lelkes munkavállalója voltam és leszek a cégnek, és ezt köszönhetem konzulenseimnek is. Ehhez kell több éves tapasztalat általában, és valaki minél magasabban van, annál nagyobb a tapasztalata, és ezáltal sokszor a lelkesedése is. Nem lehet egy szintet elérni, és azután már csak elülni. Idézném ismételten a bennem első naptól megragadt minőségpolitikai alapelvet, hogy: Best People, Best Suppliers, Best Processes