A civil szféra szerepvállalása a gazdaságban hazai és nemzetközi viszonylatban a KulTúra Egyesület példáján keresztül - Novák Brigitta
2015-re a nonprofit szervezetek egyre nagyobb figyelmet kapnak. Ez köszönhető az egyre növekvő nemzetközi konfliktusoknak is, melyek hatására a civil szervezetek társadalmi tevékenységben történő szerepvállalása egyre jelentősebbé nőtte ki magát. Ennek hatására figyeltem e társaságokra. Egyre többet foglalkozott a civil szervezetekkel mind a nyomtatott sajtó, mind a televízió valamint különböző internetes források. Ennek hatására választottam szakdolgozatom témájának a civil szférát. Dolgozatom során bemutatom a civil szférát a kezdetektől napjainkig, majd a nonprofit szervezetekre jellemző általános tudnivalókat ismertetem. A dolgozatom első részében az elméleti áttekintéssel foglalkozom. Az elméleti részben a harmadik szektort hazai, és nemzetközi viszonylatban is elemzem. Bemutatom a hazai, valamint az Európai Unió szerinti értelmezést, továbbá az Európai Uniós pályázatokat, illetve támogatásokat. Az elméleti rész tartalmazza továbbá a regisztrált nonprofit szervezetek arányának összevetését az aktívan működő szervezetekével a Központi Statisztikai Hivatal adatainak segítségével. Bemutatom a civil szervezetek gazdálkodását, valamint számvitelét. Az elméleti ismeretek segítségével részletezem, hogy a gyakorlatban hogyan alkalmazzák ezen ismereteket. A gyakorlati oldal bemutatását a KulTúra Egyesület példáján keresztül mutatom be. A gyakorlati rész tartalmazza a KulTúra Egyesület beszámolójának elemzését, melyben érdekes változások voltak a térítés nélkül átvett eszköznek köszönhetően. Ezen felül mivel a szervezet legfőbb bevételi forrása a különböző forrásokból eredő támogatások, a támogatások forrás szerinti vizsgálatára is kitérek, valamint bemutatom a támogatások elszámolásának számvitelét is. Ismertetem a könyvvezetést is, melynek érdekessége, hogy szerepel benne rendkívüli eredményt növelő tétel is, ami azonban 2016-tól más elszámolás szerint fog szerepelni a könyvekben. Dolgozatom végén pedig a nonprofit szervezetek adózását is bemutatom, melynek érdekessége, hogy a civil szervezetek adózása egyéni, mivel nem mindegyik adónem hatálya alá tartoznak. Minden összefoglalva, a nonprofit szervezetek eddig is jelen voltak a gazdaságban csak kellő ismertség hiányában nem hárult rájuk megfelelő figyelem. Azonban, véleményem szerint, a nonprofit szervezetek jelentősége évről évre nőni fog, hiszen a társadalmi igények is évről évre változnak, valamint évről évre nő a felmerülő közhasznú tevékenységek aránya. Ez azt jeleni, hogy mindig szükség lesz olyan szervezetekre, amelyek a társadalmi célkitűzéseket helyezik előtérbe működésük során.