Egy Európai Uniós pályázati projekt elemzése - Andrási Zsuzsanna
Szakdolgozatom témájának egy Európai Uniós pályázati projekt elemzését választottam, abból a célból, hogy lépéseiben be tudjam mutatni egy vissza nem térítendő Európai Unió és a Magyar Állam által társfinanszírozott pályázati forrásokból megvalósuló projekt előkészítését a pályázati csomag benyújtásáig. Dolgozatom abból a hipotézisből indul ki, hogy a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere alapján a 7022 TEAOR szám alatt végezhető pályázatkészítésre, projektmenedzsmentre vonatkozó gazdasági szakértői tevékenység gyakorlása a Kormányhivatal ellenőrzése alapján nem igényel semmilyen iskolai végzettséget. Ahhoz, hogy választ kapjunk a pályázatkészítés legfőbb kérdéseire, annak felépítésére, összefüggéseinek átlátására; a pályázat gerincét alkotó szakmai tervet elemzem a pontozási szempontrendszer alapján elért, az értékelő lapon szereplő pontszámok alapján. A szakmai terv átfogó képet ad a projektelképzelésről, összefoglalja és tényszerűen közli mindazon információkat, melyekkel a projekt megvalósításának legfontosabb kérdései megválaszolhatóak: Milyen célból pályázunk? Mit szeretnénk megvalósítani? Milyen probléma megoldásáért szükséges a projekt megvalósítása? Pénzügyileg megalapozott-e a projekt? Elképzelésünk illeszkedik-e az elvárt indikátorokhoz? Merülnek-e fel a megvalósítást kockáztató tényezők? Hogyan kezeljük ezeket? Hogyan tudjuk biztosítani a hosszútávú fenntarthatóságot? Milyen módon érvényesülnek a környezeti és horizontális kötelezettségek? Milyen módon társadalmasítjuk/publikáljuk a projekt megvalósulását, eredményeit? A pontozás szempontrendszere és az értékelő lap alapján, mind a pályázót mind pedig a pályázatkészítőt érintő szempontokat megvizsgáltam, kitértem a jogi-, pénzügyi-, műszaki-, társadalmi- és marketing területeken nélkülözhetetlen ismeretek szükségességére. Elemeztem az értékelés során vizsgált szempontokat, mint: 1. A pályázó környezetének értékelése 2. A pályázó szervezet értékelése 3. A projekt céljának értékelése 4. Erőforrások 5. Pénzügyi értékelés 6. A szakmai terv értékelése 7. Fenntarthatóság értékelése 8. Fenntarthatóság és horizontális szempontok értékelése 9. A tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása A pályázatkészítés nem regényírásról szól, hanem meghatározott karakterkeretek között felépített lényegre törő input – output levezetésről. A sikeres pályázathoz az adott helyzet elemzését, a feladat bemutatását, a vállalt programot világosan és szakszerűen kell leírnunk, mely alapos felkészültséget és gyakorlatot igényel. A pályázat szövegezésének cselekvésre orientáltnak kell lennie, egyértelműen láttatnunk kell a haladás irányát, a fejlesztés hozadékát, következményét, új eredményeit. Látnunk kell, hogyan működhet tovább a támogatás felhasználása után, vagy milyen eltérő forrásokra számíthatunk, ha projekttervünk elutasításra kerül. Végigkövetve eszmefuttatásom megállapíthatjuk, hogy egy felkészült pályázatkészítőnek, projektmenedzsernek mindenképpen kell a holisztikus szemlélet, a polihisztorgondolkodás készségi és gyakorlati szinten egyaránt. Nélkülözhetetlen a jó kommunikációs és a rugalmas munkavégzés készsége.