Költséggazdálkodás és önköltségszámítás a Readymix Zala Betongyártó Kft példáján keresztül - Farkas Bence Valentin
Szakdolgozatomat a Readymix Zala Betongyártó Kft költséggazdálkodásából és önköltségszámításából írtam. Szakmai gyakorlatomat is ennél a cégnél töltöttem és úgy gondoltam érdemes lenne a betongyártás során felmerülő költségekkel mélyebben foglalkozni, mivel vállalkozásnak fejlődés és eredményesség szempontjából folyamatosan figyelni kell a költségek alakulására. A Readymix Zala Betongyártó Kft Zala megye vezető transzportbetongyártó vállalata. Jelenleg 3 telephelyen (Zalaegerszeg, Keszthely, Nagykanizsa) üzemeltet betongyárat és állnak rendelkezésre a vevői igényeinek kiszolgálására. A szakdolgozatommal célomul, azt tűztem ki, hogy megvizsgáljam a vállalkozás gazdálkodása és termék előállítása során felmerülő költségeket. Dolgozatom szerkezetileg két nagyobb részre tagolódott. Az egyik a költséggazdálkodás, a másik pedig az önköltségszámítás volt. A két fő részen belül is külön foglalkoztam a szakirodalmi áttekintéssel és a vállalat költséggazdálkodási és önköltségszámítási tulajdonságaival. Mindezek előtt foglalkoztam a vállalat bemutatásával, és kitértem arra is, hogy a számviteli politika milyen kapcsolatban áll a költséggazdálkodással és önköltségszámítással. A bevezetést követő fejezetekben a társaságot és annak számvitel politikai sajátosságait igyekeztem bemutatni. A társaság rövid történeti áttekintése után a szervezeti felépítése következett. A cég bemutatása után a tevékenység, azaz a beton, mint a vállalat főtermékének gyártási folyamatát elemeztem, emellett kitértem a piaci helyzet és a konkurenciák elemzésére, valamint megemlítettem néhány fontosabb térségi beruházást, amikben a társaság közreműködött. A számviteli politikában kiemeltem a társaságra jellemző sajátos számvitel politikai döntéseket és a költséggazdálkodással összefüggő előírásokat továbbá az önköltségszámítási szabályzat tartalmát. Szakdolgozatomban a Readymix Zala Kft példáján keresztül vezettem végig a betongyártás előállításának gazdaságosságát, ezen belül is a gyártási és üzemeltetés során keletkező költségek elemzését és ellenőrzését. Véleményem szerint, eredményes gazdálkodás nem is érhető el a költséggazdálkodás folyamatos vizsgálata és elemzése nélkül. Különösen fontos a költségelemzés szabályozottsága, a gyakori elemzés és ellenőrzés egy olyan Kft-nél, ahol a tevékenységek több ágon, de egymással szoros kapcsolatban vannak, és az üzemek is külön vannak választva. A vállalkozás a költségeket az 5. számlaosztályba számolja el, azonban a nagyobb ellenőrzés és információ igény miatt költségviselőnként is elszámolásra kerülnek egy egyedi a vállalat saját tevékenységére kidolgozott „Rögzítőkódos-rendszer” segítségével A költséggazdálkodás lehetővé teszi a napi tevékenységek folyamatos tervezését, ugyanakkor megadja az alapot a legjobb döntés meghozatalához. A dolgozatomban elkészítettem a társaságnál utókalkulációs módszerrel 2012 és 2014 évek között egy átlagos minőségű beton önköltség alakulását, melynek végeredménye megfelel a Kft. által tervezett önköltségnek is Meg kell jegyeznem, hogy a beton önköltség alakulását a mennyiség mellett a minősége is befolyásolja. A Readymix Zala Kft mérlegéből és eredménykimutatásából szerzett adatok alapján elmondható, hogy az egyes évek ellentétes eredménnyel zárultak, azonban érdemes megjegyezni, hogy a 2014. évet kiugróan pozitív eredménnyel zárta az előző évhez képest. Ez nagyban köszönhető a térségben végbement beruházásoknak valamint annak, hogy a vállalkozás megbízható, minőségi terméket állít elő, többéves tapasztalattal rendelkezik, szerződéses partnerekkel, beruházókkal, vállalkozásokkal áll kapcsolatban, akik fizetési kötelezettségüknek eleget tudnak tenni. Egy társaságnak azonban az „életben” maradáshoz nem szabad megállni, folyamatos fejlesztésekre, piackutatásra és figyelésre valamint újításokra van szükség. A fentiek alapján kijelenthetem, hogy a társaság igyekszik követni a piac változásait és folyamatosan nyitottak az újdonságokra, valamint a költséggazdálkodási rendszerét folyamatosan felülvizsgálja és próbálja a költségek csökkenésével a lehető legjobb működést biztosítani. Napjaink kedvezőtlen építőipari környezet e téren még nagyobb kihívások elé állítja a vállalkozást a piac beszűkölése miatt.