Anyagellátási, anyaggazdálkodási tevékenységek és normázás - Antal Tamás Attila
A Kométa ’99 Zrt egy meghatározó vállalat a magyar húsipar színterén. Az utóbbi években jelentős fejlődést, erősödést mutatott ezzel szilárdítva meg piaci pozícióját. Kaposvár egyik legfőbb munkáltatója, a közel 700 fős állományával. Gyakorlatom során lehetőségem nyílt bepillantást nyerni egy nagyvállalat mindennapjaiba. Meglátásom szerint remekül működik a cég. Tekintve, hogy bár az elmúlt években veszteséges volt, veszteségét évről évre minimalizálta, sőt jó eséllyel a 2015-ös naptári évet pozitív eredménnyel zárja. A jövőbeni kilátásaik is bíztatóak, elég csak a 2016 januárjától jelentősen csökkenő hús áfára gondolni. A céghez való pozitív hozzáállást jól példázza a 2015-ben az Év munkáltatója cím elnyerése. Az első részében a tanulmányomnak általánosságokban ismertettem az anyaggazdálkodást és anyagellátást. Először az anyagellátással foglalkoztam bővebben. Anyagszükséglet tervezése, anyagbeszerzés tervezése és anyagfelhasználás. Nagyobb hangsúlyt fektettem a Just in Time módszer és a Kanban-rendszer ismertetésére. Másodszor az anyaggazdálkodás került előtérbe, bemutatva az anyaggazdálkodási funkciókat, az anyaggazdálkodás elemzésére alkalmazott módszereket, az optimális anyaggazdálkodást végül pedig az anyaggazdálkodás ellenőrzésének módjait. Ebben segítségemre voltak a remek szakirodalmak és internetes források. Gyakorlati időm során alkalmam volt beszélgetni több jelentősebb pozíciót betöltő személlyel. Ők megmutatták, hogyan is lehet jól menedzselni az anyagazdálkodást, mik azok a dolgok melyekre oda kell figyelni. Láthattam a sertések útját a vágóhídtól egészen a raktárig. Megismerhettem a beszállítókat és a velük kapcsolatos tevékenységeket. A dolgozatom befejező részében a normázást taglaltam. Először az általános tudnivalókat szemléltettem. Bemutattam a normakészítés lépéseit és a normaidőt, majd szót ejtettem az ergonómiáról amelynek ismerete, véleményem szerint, elengedhetetlen egy munkahely zökkenőmentes működéséhez. Legvégül konkrét példát hoztam a témával kapcsolatosan a gyakorlati helyemül szolgáló Kométa ’99 Zrt mindennapjaiból. Rávilágítottam, hogy egy kis odafigyeléssel, újragondozással munkaerőt lehet felszabadítani és költséget csökkenteni a hatékonyság növelése mellett. A pulykasonkával foglalkozó példa megmutatja, hogy sikeresen felszabadítható két munkás az adott munkaállomásról, néhány technikai újítás mellett és egy, az egész üzem területén tevékenykedő, anyagmozgató alkalmazásával. Ezáltal növelhető a kapacitás, valamint csökkenthető a bérköltség. Mindehhez csupán néhány számításra és a folyamat racionális újragondolására van szükség. A másik példa szemlélteti, hogy egy nap alatt, az öt kiemelt hibaüzenet miatt közel tíz óra munkamegszakítást is okozhat. Ez rendkívül sok, ezen okvetlenül változtatni kell. Egy új gép árához képest, minimális ráfordítással jelentősen lehet csökkenteni ezt az állásidőt. Ennek a csökkentésnek a megvalósításához szükség van jól képzett szerelőkre, új szemléletmódra, beugrók kinevelésére és anyagmozgató felvételére.