Új projekt bevezetése a BaaN vállalatirányítási rendszer eszközeivel a Flextronics International Kft. gyakorlatában - Lovasi Vivien
Az információtechnológia robbanásszerű fejlődése globális szinten minden területre jelentős hatást gyakorolt: nem csak a hétköznapi életünket változtatta meg, de a társadalomban, gazdaságban is komoly innovációt jelentett. A lüktető piac mára már fejvesztett iramot diktál, a vállalatoknál pedig létkérdéssé vált, hogy tudják-e tartani ezt a tempót vagy sem. Az a vállalat, amely erre képtelen, biztos úton halad a vég felé. Ez a fellendülés megalapozta a hatékony vállalatvezetés eszközrendszerét, olyan kellékeket adva a vezetőség kezébe, amelyeket alkalmazva közelebb kerülhetnek a sikerhez. Napjainkra egyre több szervezet működésében találhatjuk meg a projektszerű működést, legyen az kisvállalkozás vagy globális szintű óriásvállalat. A Flextronics, mint multinacionális vállalat vevőorientált stratégiájának és modern felfogásának köszönhetően kedvező helyre pozícionálja a magát az ipari szektorban, innovatív megoldásaik és rugalmas reagálásuk méltán tette őket a világ egyik legsikeresebb és legnagyobb szervezetévé. Szakmai gyakorlatom során volt szerencsém betekintést nyerni eme szervezet működésébe, megismerhettem annak folyamatait, bepillantást kaphattam számtalan szakember munkájába. Szerencsésnek érzem magam, amiért egy számomra érdekes és izgalmas témát választhattam a szakdolgozatom alapjául: megismerhettem a Flextronics vállalatirányítási rendszerét a BaaN ERP-t, valamint végigkövethettem egy új termelő projekt bevezetésének ciklusát folyamat oldalról tekintve, egy általános, széles spektrumú tudást szerezve, majd bepillantást nyertem a bevezetés technikai részébe is, ami alapján megbizonyosodhattam róla, hogy az ördög valóban a részletekben rejlik. Ezek a gyakorlati tapasztalatok ideális kiindulópontként szolgáltak a szakdolgozatom elkészítéséhez. A dolgozatom célja, hogy átfogó képet adjon egy projekt bevezetésének vállalati stratégiájáról, részletesebben ismertetve annak egyes szakaszait különböző aspektusokból vizsgálva, valamint hogy rávilágítson az esetleges kockázatokra, javaslatokat szolgáltatva azok kiküszöbölésére. Dolgozatom első felében a gyakorlati tapasztalataim részleteinek megértéséhez szükséges elméleti alapokat prezentálom, a projektmenedzsment ismertetésétől kiindulva a Flextronics bemutatásán át, a vállalatirányítási rendszerekkel kapcsolatos fontosabb tudnivalók áttekintéséig. Ezt követően rátérek a gyakorlatom során megismert területekre: a BaaN vállalatirányítási rendszer részletesebb ismertetésére, ami a Flextronics vezető ERP rendszere, végül pedig egy rendkívül aktuális tevékenység vizsgálatának látok neki: egy, az utóbbi hónapokban zajló projektbevezetés folyamatszintű és technikai szemléletű tanulmányozásának alapos elemzését írom le. A vállalatnál eltöltött időt rendkívül hasznosnak érzem, hiszen nagymértékben kibővítette az ismereteimet. Őszintén remélem, hogy a jövőben lehetőségem lesz a gyakorlatom alatt megszerzett tudásomat kamatoztatni, és hogy ezek a tapasztalatok kellőképp megalapozzák a szakmai kompetenciáim fejlődését.