A kanban és a szupermarket összehasonlítása a Flextronics International Kft. anyagáramlásának fejlesztésében - Magyar Melinda
Minden vállalat életében a vevőnek kell a legfontosabbnak lennie. A vevői igények minél magasabb szintű kielégítése érdekében számos vállalat a lean gondolkodást veszi alapul. A lean első és legfontosabb alapelve az érték. Az értéket pedig a vevő teremti, és az ő elvárásainak megfelelően kell a terméket legyártani. A korábbi nyomó gyártással ellentétben a lean a húzó termelésre helyezi a hangsúlyt. Míg előbbi először gyártott, s csak azután kereste a vevői igényt, addig a húzó gyártás a vevői igény megjelenésekor kezdi csak meg a gyártást. A húzó rendszer rövidebb átfutási időkkel képes termelni, mint a nyomó rendszer. A vevői igényen alapuló rendszerek összehangolt logisztikai folyamatokat igényelnek. Kanban rendszer kiépítésével remekül nyomon követhető és irányítható a húzó rendszer. A Flextronics is a lean gondolkodásmód szerint „karcsúsítja” a folyamatait a vevői igények minél magasabb szintű kielégítése érdekében. A lean nem szabályrendszer, melyet be kell tartani. A lean hatása abban rejlik, hogy képes legyen a vállalat a lean szerinti gondolkodást megtanulni, s aszerint alakítania folyamatait. A szakdolgozatom témájaként a kanban és szupermarket rendszerek működésének bemutatását választottam, mert fontosnak tartom, hogy a vevői igények minél magasabb szintű kielégítése érdekében hatékony anyagáramlási rendszer működjön a gyártás során. A szakdolgozat elején bemutatom a lean gyártási rendszert, kialakulásának történetét. A Flextronics leanhez kapcsolódó tevékenységében a szakdolgozatom fő témájaként a szupermarket és a kanban rendszerek működését, egymáshoz való viszonyát mutatom be. A szupermarket rendszer fejlesztéséhez kapcsolódóan szó esik a kaizenről és annak jelentőségéről is. Ahhoz, hogy a gyártás zökkenőmentesen haladhasson, fontos hogy az áramlás biztosítva legyen. Ha az áramlás megszakad, akkor a felhasználás helyén kontrollált készleteket kell létrehozni. Ezek olyan raktározásra szolgáló tároló helyek, melyek biztosítják a nyersanyag/félkész termék/ késztermék ellátást a termelés számára, azokon a helyeken, ahol nincs lehetőség áramoltatásra. A termékek áramlása megszakad, és helyben, a felhasználási terület közvetlen közelében hozunk létre készleteket. Az egyes folyamatok elején, illetve végén kontrollált készleteket helyezünk el előre definiált szabályokkal, ezeket nevezzük szupermarketeknek. A szupermarket és a kanban kialakítása során is egyaránt a húzóelv megvalósítása a cél. Mind a szupermarket, mind a kanban fontos kiegyenlítő funkciót tölt be ott, ahol az áramlás megszakad. Lényeges, hogy mindkettő a FIFO betartására törekszik, tehát az elsőként a raktárba kerülő termék legyen a felhasználás során is az első. A FIFO betartása a minőség szempontjából elengedhetetlenül fontos. Ahhoz, hogy a szupermarket anyagmozgatása nyomon követhetővé váljon fontos a kanban rendszer tökéletes működése. Biztosítania kell a húzóelvet, tehát csakis a kanbannal megrendelt anyag, illetve a szükséges mennyiség kerülhet kitárolásra a szupermarketből. Tehát elmondhatjuk, hogy jól működő szupermarket nem létezik megfelelően kialakított kanban rendszer használata nélkül. Ahhoz, hogy tökéletesen működjön a szupermarket mindenekelőtt a kanban rendszer tökéletesítésére van szükség.