A HR szervezet tevékenysége, kiemelten a munkahelyteremtési módszerek a Flextronics International Kft. példáján keresztül - Dömők Beatrix
A Flextronics International Kft. szervezeti felépítése hozzájárul az eredményes szervezeti működéshez, hiszen egyrészt lehetővé teszi az információ gyors áramlását, másrészt pedig a több szakmai szempont egyszerre történő érvényesülését, mely a megfelelő megoldások létrehozásában játszik szerepet. A mátrix szervezeti struktúra eredményeként, a vezetők alkalmazkodó hatásköreinek köszönhetően a döntések az érintettek bevonásával születnek. Az egyes dimenziók az anyagi erőforrások elosztása és felhasználása során eltérő cél-, és feladatorientáltságból adódó konfliktusokba ütközhetnek. A vállalat preferálja a kölcsönzött munkaerő alkalmazását, ugyanis jelentős adminisztratív költséget takaríthat meg, javíthatja hosszú távú termelékenységét és hatékonyságát, annyi munkatársat foglalkoztat, amennyire szüksége van, ezenkívül pedig csökkentheti a betegség alatti kiesés mértékét. Elmondható, hogy a társaság jelentős hangsúlyt fektet a munkavállalók motiválására, mely anyagi és nem anyagi ösztönzők segítségével történik. Mind a fizikai, mind pedig a szellemi munkaerő esetében eltérő szempontok, feltételek figyelembevételével történik az elszámolás. Az alkalmazottak emellett a cafeteria elemek széles köréből választhatnak, a kifizethető összeg megállapítása pedig a bérsávok alapján lehetséges. E tényezők mind hozzájárulnak a dolgozók motiválásához, elégedettségének növeléséhez, melyek elősegítik a vállalat teljesítményének növelését. A HR osztály tevékenysége részt vesz a sikeres szervezeti működésben. Fontos, hogy a HR Business Partner a vezetőkkel való együttműködésen túl az alsó szintek számára is támogatást nyújtson, a HR adminisztráció pedig a különböző feladatok ellátása nyomán adatokat szolgáltat a bérszámfejtéshez. A HR szervezet eredményes működése az egyes részterületek összehangolásában rejlik. A HR Compliance az etikai jellegű vétségek szabályozásában játszik döntő szerepet, mellyel többek között hozzájárul a vevők által kialakított összkép javításához. Emellett a HR Kontrolling részt vesz az emberi erőforrás menedzsment támogatásában, a személyzeti tervezést, a tervek ellenőrzését, a gazdasági elemzést, illetve a személyügyi folyamatok koordinálását is beleértve. A tréning csoport felelőssége a tréningek irányítása. A különböző képzések a dolgozók vállalati tevékenységbe való beilleszkedését szolgálják. A toborzási csoport pedig a toborzási folyamatok, felügyeletéért, lebonyolításáért felel. A toborzás célja, hogy kezelje a felmerülő munkaerőhiányt a cég hatékony működésének biztosítása érdekében. A kft. a munkaerőigény kielégítésére különböző belső és külső toborzási módszereket alkalmaz. A cég külső forrásból történő toborzás esetén tekintetbe veszi, hogy a munkaerőigény milyen állománycsoportot céloz meg. Fizikai létszámigény teljesítése leginkább munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül történik, szellemi munkakörben fennálló munkaerő pótlására pedig főként munkaerőközvetítőket alkalmaznak. A megfelelő munkavállaló kiválasztására eltérő módszereket használnak mind a szellemi, mind pedig a fizikai jellegű munkakörbe pályázó jelölt esetén. Szellemi munkaerő kiválasztásánál a társaság interjúval vizsgálja, hogy az adott egyén megfelel-e a feltételeknek. A vállalat által a folyamat lebonyolítása során meghatározásra kerül az interjúztatók köre. A fizikai munkavállalók kiválasztásánál pedig tesztírást alkalmaznak.