Az Új Palini-Hús Zrt. gazdálkodásának átfogó elemzése - Bakos Hilda
Dolgozatomban az Új Palini-Hús Zrt. gazdálkodását elemzem, kitérve a vállalkozás vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetére egyaránt. A vizsgált időszak 2012-től 2014-ig terjed. Az elemzéshez elsősorban a vállalkozás éves beszámolóit és azok kiegészítő mellékleteit használtam. Az Új Palini-Hús Zrt. egy középméretű húsipari vállalkozás. Székhelye Zala megyében, Kilimánban található. Székhelye mellett két mintabolttal rendelkezik, továbbá Székesfehérváron üzemelteti büféáru-nagykereskedelemre szakosodott egységét. Vagyoni helyzetét vertikális és horizontális mutatószámok segítségével egyaránt vizsgálom, melyek eredményeiből kiderül, hogy a vállalkozás vagyoni helyzete stabil, javuló tendenciát mutat. A mutatószámok mellett egyes mérlegtételeket is részletesen elemzek, hogy hogyan alakultak 2012 és 2014 között. Ezen elemzések segítségével részletesebb képet kaphatunk a vagyoni helyzet alakulásának okairól, hátteréről. Kiderül az is, hogy a vállalkozás sokat fektet fejlesztésekbe, hisz kereskedelmi politikájának lényege a folyamatos termékfejlesztés, mellyel versenyképességét fenn tudja tartani. Az Új Palini-Hús pénzügyi helyzetét vizsgált az adósságállományra és a likviditásra vonatkozó mutatószámok segítségével. Előbbiek stabilan, kedvezően alakultak a vizsgált három év folyamán. Ez azonban nem mondható el a likviditás tekintetében. A vállalkozás fizetőképessége negatívan alakul. A likviditási mutatói kedvezőtlen eredményeket hoznak, melyek javítása érdekében lépéseket kell tennie a társaságnak. A pénzügyi helyzet vizsgálatának keretei közt elemeztem az Új Palini-Hús Zrt. cash flow kimutatásait is. A vállalkozás működési cash flowja a vizsgált időszak éveiben pozitívan alakult, mely azt támasztja alá, hogy a vállalkozás pénzeszközei elsősorban a szokásos vállalkozási tevékenységből származnak. A vállalkozás rendelkezésére álló pénzeszközök összességében pozitív irányban változtak a vizsgált időszakban, bár minimális mértékben visszaesés tapasztalható 2014-re. A továbbiakban az Új Palini-Hús Zrt. jövedelmi helyzetét vizsgáltam. A vizsgálathoz szintén mutatószámokat használtam elsősorban. Az elemzés során tőkearányos, eszközarányos és élőmunka-arányos mutatószámokat használtam. A mutatószámok változatos eredményeket hoztak: a vállalkozás tőkearányos jövedelmezősége megfelelőnek mondható, azonban az élőmunka-arányos jövedelmezőség kedvezőtlenül alakult a vizsgált időszakban. A vállalkozás eredményeinek jobb megértéséhez interjút készítettem az Új Palini-Hús Zrt. Ügyvezető Igazgatójával. Az interjúból kiderült, hogy a magas anyagkészlet oka, a nagy volumenű alapanyag-beszerzés, továbbá a fejlesztések mögött a vállalkozás kereskedelmi politikája áll, melynek lényege a folyamatos termékfejlesztés és a magas fedezettartalmú, egyedi termékek gyártása.