Az EDI technológia alkalmazása és felmerülő problémái fókuszban a Flextronics International Kft. beszerzési logisztikája - Ódor Bettina
Diplomamunkám keretében bemutattam egy multinacionális vállalat magyarországi gyáregységének beszerzési és EDI folyamatait, ezen belül is a megjelenő problémákra koncentrálva. A világ minden részén, így Magyarországon is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a vállalatok a logisztikai optimalizálásra. A Flextronics International Kft-nél eltöltött 2 hónapos szakmai gyakorlatom során nagyon érdekesnek találtam e vállalat beszerzési feladatait. Lényeges, hogy minden művelet pontosan legyen elvégezve és könnyen kontrolálható legyen. Dolgozatom első fele elméleti részből áll, melyet tanulmányaim során elsajátított ismeretekből állítottam össze. Gyakorlati időm során sok tapasztalatot szereztem. Beszerzőként megismertem a tervezési és a beszerzési folyamatokat. Véleményem szerint a logisztika e részein felmerülő problémák okainak feltárása a legfontosabb a rendszer optimális működéséhez. Tevékenységeim során a legnagyobb rálátásom a beszerzői feladatkörre lett. Ezzel kapcsolatban egy fő probléma vetődött fel. Vizsgálatom célja, hogy időt és költséget megtakarítva az EDI technológia teljes körűen bevezetésre kerüljön a zalaegerszegi és sárvári telephelyű Flextronics gyárak között, hiszen a mai üzemekben már szinte minden munkafázis gépesítve van. Különböző elemzéseket végezve jutottam lépésről lépésre a célom felé. Természetesen elengedhetetlennek találtam a Flextronics munkatársainak kérdőíves megkérdezését témámmal kapcsolatosan. Primer kutatásom során kvantitatív módszert alkalmazva jutottam átfogóbb képhez. Az EDI technológia működtetésével automatizálni lehet több folyamatlépést, ezáltal az elgépelési hibák száma nullára, az átfutási idő pedig csaknem felére csökken. Javaslataim közé tartozik a korszerű munkavégzés bevezetése mellett a kötelező továbbképző kurzusok indítása, mert az eredmények arra engednek következtetni, hogy a betanított munkások nem minden esetben tudják, mik a technológia előnyei, hogyan működik a rendszer. Ily módon nehéz más vállalat számára népszerűsíteni egy adott terméket, ha magunk sem vagyunk tisztába funkcióival. Kötelezően bevezetendő fejlesztés gyanánt ajánlanám akár globális szinten is terjeszteni az EDI bevezetését a logisztikai munkatársak között. Minderre további megoldást jelenthet a produktív eredménytelenség helyett az ún. ’jól bevált gyakorlat’ kidolgozása és alkalmazása, mely a vállalatirányítás és minőségirányítás területén használt széleskörű tapasztalaton alapuló, rutinszerűen végzett tevékenységre utal. A 2015 októberében rendelkezésre álló adatok alapján – a Flextronics zalaegerszegi és sárvári telephelyei között – meghatározott 67%-os EDI kihasználás folyamatosan növekedik. Véleményem szerint a kiforrott technológia 2016 első negyedévének végére teljes kapacitással fog működni és eléri a 100%-os célértéket.