Nagykanizsa Megyei Jogú Város településfejlesztési tevékenységének és versenyképességének összefüggései - Cseresnyés Cintia
Nagyon szeretem Nagykanizsát. Itt születtem, itt nőttem fel, itt jártam iskolába, itt dolgozom, és szeretnék itt is maradni. Ebből adódóan egyértelmű volt számomra, hogy a szakdolgozatomat feltétlenül olyan témában szeretném írni, ami kapcsolódik ehhez a városhoz. Amikor a lehetőségek közül válogattam, megakadt a szemem a településfejlesztés szón. Amióta csak emlékszem, mindig azt hallottam otthon, a városban, az ismerősöktől, rokonoktól, hogy Kanizsa le van maradva, elmaradott város, megrekedt valahol a ’70-es, ’80-as évek táján. Sőt még inkább le is épült azóta. Sokszor mondták fiatalok, hogy nincs itt semmi, minek maradnánk itt, munkalehetőség sincs, szórakozás se sok. A településfejlesztés kifejezés láttán meglódult a fantáziám. Mennyi mindent lehetne itt csinálni, ha kihasználnánk a város meglévő lehetőségeit, adottságait. Hiszen jó a földrajzi helyzete, vannak történelmi, kulturális hagyományai, nagy cégei. Elég nagy a vonzáskörzete, viszonylag nagy a népsűrűsége a környéknek is. Tehát volna mire építeni. Rengeteg kérdés merült fel bennem, amire jó lenne válaszokat keresni, de legalábbis a kérdéseket felvetni. A településfejlesztésnek pedig szerintem egyenes következménye a versenyképesség fejlődése. Nagyon fontosnak tartom, hogy egy város vezetése tisztában legyen azzal, hogy milyen adottságokkal rendelkezik a városa, s hogy ezek felhasználásával milyen irányú fejlesztések lehetnek célszerűek, vonzóak mind a város lakóinak, mind a lehetséges befektetőknek. Dolgozatom nagyobbik, fő része Nagykanizsa MJV településfejlesztési projektjeit elemzi részletesen. Munkám elején abból indultam ki, hogy a város lehetőségei jók, de nagy részben kihasználatlanok, sok még a felhasználható rejtett tartalék. Szerencsére nem csak a lehetőségek jók, hanem jelenleg a kilátások is egyre jobbak, talán a tervezett projektek megvalósítása, megvalósulása sem marad el, talán nem maradnak pusztán tervek. Sajnos, mint a fentebbi részekben írtam, ezek a pozitív lehetőségek nem elegendőek a tervek, „álmok” megvalósításához. Nagykanizsa sajnos nem áll előkelő helyen az intenzív támogatásban részesülendők listáján. Ahhoz, hogy ténylegesen látványos javulás következzen be a fejlesztések és a versenyképesség terén, nyilván ezen a listán is előbbre kell kerülnie a városnak. Valószínűleg a város vezetésének, az „illetékeseknek” kell ez ügyben hatékonyan lobbizniuk. Mindenesetre azt elmondhatjuk, hogy a város és a Kormány jelenleg érvényben lévő megállapodása optimizmusra adhat okot. Mindenképpen fontos lenne a pozitív irányú változás a jelenlegi lakók számára, és a fiatalok megtartása érdekében is. De természetesen nem csak a jelen a fontos. Hosszú távon biztosan nem elegendő a jelenlegi helyzet, fejleszteni, építeni, gyarapítani kell a várost, másképpen nem veheti fel a versenyt a többi településsel, nem elégítheti ki a lakói igényeit. Meggyőződésem, hogy minden felelős ember, aki a város érdekében dolgozik, így gondolja és teszi is. Természetesen elengedhetetlen a város érdekében a megfelelő marketing is, amely nélkül nem lehet elég hatékony a fejlesztés sem.