Egy konkrét vállalkozás pénzügyi elemzése - Földi Henriett
Szakdolgozatom témájának egy vállalkozás vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének az elemzését választottam. A vállalkozással szakmai gyakorlatom alatt ismerkedtem meg, többször is könyveltem a számláit. A Bázis Bt. földméréssel foglalkozik, Nagykanizsán van a székhelye. Nehéz időszakon van túl, ugyanis nagyon kevés megrendelést kapott az elmúlt években. A visszaesett bevételből következően a vizsgált időszak elején nem ért el nyereséget, majd a következő évben veszteséget produkált. Az utolsó vizsgált évben azonban Nagykanizsán nagyobb beruházások, felújítások történtek, így a bevételei ismét megnőttek. A szakdolgozatom első részében a gazdasági elemzést mutatom be. Leírom, hogy kiknek van szüksége arra, hogy egy gazdálkodó szervezet működését, pénzügyi helyzetét ismerje. Részletezem az elemzés eszközeit, módszereit és hogy milyen információkat használ fel. A második részben a leírtakat alkalmazom, tehát részletesen elemzem a vállalkozás működését. Először a mérlegösszetételt hasonlítom össze, hogyan változik az évek alatt. A dolgozat végén pedig mutatók segítségével vizsgálom a vállalatot: a pénzügyi helyzetét, vagyoni helyzetét és a jövedelmezőségi helyzetét.