Mikro- és kisvállalkozások kamattámogatása, és a program tapasztalatai a ZMVA-nál - Vatics László
Ahogy a cím is mutatja szakdolgozatomban a mikro- és kisvállalkozások kamattámogatását mutatom be. A választásom azért esett erre a témára, mert úgy vélem, hogy fontos az említett szektor támogatása és mivel a gyakorlatomat a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványnál töltöttem – ahol tavaly indult el a kamattámogatási program -, így belátást nyerhettem, hogy mekkora segítséget nyújt egy ilyen szervezet a vállalkozások számára, és ez által a gazdaság fejlődésében is jelentős szerepet játszik. Szakdolgozatom első részében az Alapítvány tevékenységeit illetve szolgáltatásait mutatom be részletesen, melynek során kiderül, hogy milyen széleskörű palettával segíti elő a vállalkozások előrelépését. A következő részben a mikro- és kisvállalkozások helyzetét ismertetem hazánkban illetve pár összevetést készítettem, hogy az EU átlagához képest milyen megoszlásban vannak a vállalkozások, a hozzáadott érték mekkora arányát adják az egyes vállalkozások. Ezen kívül külön Zala megyére lebontva is elemeztem a vállalkozások körülményeit. Dolgozatom harmadik részében azt vizsgáltam, hogy hazánkban milyen kamattámogatási lehetőségeket vehetnek igénybe a mikro- és kisvállalkozások illetve milyen előnnyel jár ez. Végezetül az Alapítványnál elérhető kamattámogatási programot elemeztem, melynek során kiderült az is, hogy milyen nagymértékben képes fellendíteni egy ilyen kezdeményezés a vállalkozások helyzetét a térségben. Ezt a dolgozatom végén levő interjúból is kiderül, melyet egy helyi autójavító vállalkozóval készítettem, aki igénybe vette az alapítványnál futó program által nyújtott lehetőséget.