Logisztika a vasúti- és mezőgazdasági gépjárművek alkatrészellátásában - Petes Roxana Leila
Záró dolgozatom első felében bemutattam a szigetvári kistérség egyik legversenyképesebb vállalkozásának logisztikai folyamatait és az abból adódó problémáit a beszerzéstől kezdve egészen az elosztásig. Célomul tűztem ki, hogy az Iron-Tech Zrt. példáján keresztül igyekszem feltárni miként tud gyarapodni és fennmaradni egy vállalkozás egy hátrányos helyzetű kistérségben. Meglepő volt számomra, hogy a beszállítók által felállított erőteljes követelményrendszernek maximálisan meg tud felelni a vállalkozás. A megnövekedett rendelések ellenére magas színvonalú termékeket állít elő környezettudatos gyártási szemlélettel és környezetkímélő technológiával. A piaci pozíciójának megőrzése érdekében egy megbízható vállalatirányítási rendszert használ, az SAP Business One-t. Így gyorsabb és egyszerűbb a vevők kiszolgálása, a rendelés feldolgozás, a bevételezés, az alapanyag/ félkésztermék/ késztermék raktárnyilvántartása, az ellenőrzés, a gyártásban zajló folyamatok vezetése és a kivételezés. Mindent összevetve egy ilyen vállalkozás hatékony működése érdekében a logisztika nélkülözhetetlen. Ebből kifolyólag a dolgozatom készítése során úgy gondoltam, hogy a logisztika elméleti hátteréről egy átfogó, az Iron-Tech Zrt. ellátási láncáról és a benne felmerülő problémákról pedig részletes képet adok. Ergo a dolgozatom első felét a tanulmányaim során elsajátított ismeretekből, a fémmegmunkálással foglalkozó Iron-Tech Kereskedelmi, Szolgáltató és Gyártó Zártkörűen Működő Részvénytársaságot pedig a személyes konzultációim során összegyűjtött adatokból mutattam be. A többi fejezetet szakirodalmakból összegyűjtött anyagok, és a gyakorlatom idején szerzett tapasztalatok alapján állítottam össze. A dolgozatomból kiderült, hogy eme vállalkozás meglehetősen jól megfelel a logisztikai célokra utaló 7 M elvnek, ennek köszönhetően fenn tud maradni ebben az egyre növekvő versenyhelyzetben és jól ki tudja elégíteni a konkrét vevői igényeket. A záró dolgozatom második felében, a szakmai beszámolóban átfogóan ismertettem az Iron-Tech Kereskedelmi, Szolgáltató és Gyártó Zártkörűen Működő Részvénytársaságot, tevékenységi körét, jellemzőit és szervezeti felépítését. Részletesebben a cég vezetés-irányítási rendszerével, döntési mechanizmusával, vezetési hierarchiájával, emellett a vállalkozás logisztikai rendszerével, és annak megoldásaival, beszerzési rendszerével, és informatikai támogatásával foglalkoztam. Végül a gyakorlati naplóval ismertettem a 14 hetes szakmai gyakorlat során végzett feladataimat, és összegeztem a gyakornoki munkám során szerzett tapasztalatokat.