Egy termék árképzési folyamatának bemutatása egy multinacionális bérgyártó cégnél - Kocsi Dóra
Dolgozatom témája a szabványos árajánlatkérési folyamat volt, melyet a Flextronics International Ltd által készített szabványos folyamatábra alapján dolgoztam ki. A művelet lényege egy végleges ár kialakítása egy másik cég által legyártandó termékre, melyet egy adatcsomag és árajánlatkérés formájában indítanak el. A Flextronics-nál eltöltött szakmai gyakorlatom során ezzel a témával ismerkedhettem meg, ezzel a folyamattal találkozhattam minden nap, ez a témaválasztásom egyik fő oka. Az eljárás kutatása sok időt vett igénybe, hiszen maga a folyamat is hosszú és bonyolult. Kutatásomat az ábra lefordításával kezdtem, mely a belső kommunikáció közben használt rövidítések és a szaknyelv miatt okozott némi nehézséget, de mivel a Flextronicsnál tartózkodott idő alatt ez a szaknyelv hozzátartozott a mindennapokhoz így -és némi magyarázat után- sikeres lett az ábra magyar nyelvű elkészítése. Ez a folyamat nagyban különbözik más cégek árképzésétől, hiszen ebben az esetben egy bérgyártó cég árazási folyamatáról van szó, ami azt jelenti, hogy külön marketing szempontból nem kell figyelnie a végső ár helyzetét a piacon, ezért is tartottam érdekesnek, hiszen szakkönyvekben általában a hagyományos marketing szempontú árképzést találhatjuk meg kifejtve, így örültem, hogy lehetőségem nyílt egy másik szempont ismertetésére. Az ábra fordítása után lehetőségem nyílt találkozni a folyamat lehetséges szereplőivel, így volt idő az olyan kérdések feltételére is, amik elősegíthették a dolgozatom megírását. Részt vehettem számos tárgyaláson és konzultáción, melyek a művelet fontos lépéseit képezik, ezen kívül pedig az árképzési projekt menedzser mellett tölthettem le a gyakorlatomat, így minden lépéssel közvetlenül találkozhattam. A folyamat kulcsfontosságú részét az adatcsomag képezi, mely döntő részben minden lépésben felfedezhető. Az árképzés egyetlen hibásnak mondható része a sokszoros ellenőrzések, melyek akár napokat is igénybe vehetnek, de ezek elhagyása mégis rossz döntés, hiszen hiába késleltetik az ár meghatározását, ha ezek kihagyásával hibák maradhatnak az adatcsomagban, úgy az ár is hibás lesz, illetve a hiányos adatok megszerzése pedig újabb időt vehet igénybe. A folyamatot jobbá tenni nehéz, hiszen ez egy évek alatt kidolgozott és alaposan átnézett művelet, ezen kívül bonyolultnak tartom a sok szereplő megléte miatt, de a munkájukra szükség van ahhoz, hogy a végleges ár pontos és megfelelő legyen. Amint ez megvan, megkezdődhet a termelés és vevői megelégedettség esetén akár állandó vevővé is válhat.