Leltározási tevékenység vizsgálata a Danubius Zrt-nél, kapcsolata a beszámoló összehasonlításával - Boncföldi Balázs
Záródolgozati témának a Danubius Zrt. leltározási tevékenységének vizsgálatát választottam. Témaválasztásom egyik oka, hogy a szakmai gyakorlatomat a Danubius vállalat egyik hévízi szállodájában töltöttem, a DHSR Aqua-ban, ahol lehetőségem nyílt a szállodai folyamatok áttekintésére. Számos tevékenységgel megismerkedhettem, viszont a vállalat leltározásának bemutatása mellett döntöttem, mert gyakorlatom során kétszer is betekinthettem a folyamatába, illetve részt is vehettem a hónap végi leltárazásban. A vállalat főként szolgáltatásokat nyújt, így azt gondolhatja az ember, hogy a leltározás ezért nem olyan nagy jelentőségű, mint mondjuk egy jellemzően termelő vállalkozás esetében. Ez azonban nem így van, a magas fogyási mennyiségek miatt nagy a készletállomány is, ezért nagyon is fontos a vállalkozás számára, hogy a készletekről pontos és megbízható képet tudjon mutatni évközben és év végén is. Manapság a vállalkozásoknak különböző követelményeknek kell megfelelniük a készletgazdálkodással kapcsolatban. Egyrészt nagyon fontos a vevőelégedettség, így a szükséges készleteknek mindig rendelkezésre kell állniuk, hogy a vevői igényeket maximálisan kielégítsék. Ugyanakkor fontos a beszállítókkal való összhang, hogy a készletek rendelése zökkenőmentesen történjen. Továbbá nagyon fontos, hogy az árukészletben ne álljon fölöslegesen a tulajdonos pénze (minél kisebb készlet a cél), valamint a készletek gyors forgása. Ehhez a leltározás is segítséget nyújthat, hiszen amellett, hogy a leltározást jogszabály írja elő, a leltárak adataiból fontos információkat tudhatunk meg a felhasználással, a záró készlet nagyságával és összetételével valamint a költségek alakulásával kapcsolatban. Dolgozatomban helyet kapott a vállalat általános bemutatása, majd külön kiemeltem a hévízi területet, annak adottságait és a vállalat érdekeltségeit. A Danubius Európa egyik legjelentősebb szállodavállalata, így nem meglepő, hogy nem csak Magyarországon, de számos környező országban tevékenykedik. Mivel a Hévízre érkező vendégeket a gyógykezelések vonzzák, külön megemlítem a gyógyszállókat, valamint megemlítem a két hévízi szállodát. Ezt követi a leltározás általános ismertetése rész. Egy külön fejezetben taglalom a tényleges mennyiségi felvétel követelményrendszerét valamint lebonyolításának menetét. Két hosszabb fejezetben bemutatom a vállalkozás vagyonának, tehát eszközeinek illetve forrásainak leltározási menetét. A két fejezetben a tényleges mennyiségi leltárfelvétel és a nyilvántartással történő egyeztetés módszerei különülnek el. Jellemzően a tárgyi eszközöket és a készleteket lehet tényleges mennyiségi felvétellel leltározni, a vagyon többi elemét pedig egyeztetéssel. Végül kitérek a leltározás utáni elemzések lehetőségeire. Ennek bemutatására a drinkbár részleg 2015. novemberi leltárát vettem alapul. A Danubius Zrt. leltározási tevékenysége alapvetően jól működik, azonban mint ahogy szinte minden esetben, itt is lehetne tökéletesíteni, a folyamatot jobbá, egyszerűbbé tenni. Evvel kapcsolatban fogalmaztam meg egy konkrét javaslatot, miután ismertettem észrevételeimet a leltározással kapcsolatban. Ennek a problémának a megoldása azonban nem, vagy csak nagyon körülményesen lenne megoldható.