A pénzügyi kontrolling és az anyagproduktivitás bemutatása a Schneider Electric Zrt. példáján keresztül - Dózsa Ágnes
Szakmai gyakorlatomat a Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt. zalaegerszegi gyáregységénél végeztem kontrolling gyakornokként. Mivel egy multinacionális cég magyarországi telephelyén töltöttem a gyakorlatomat, a vállalat életéhez kapcsolódó kontrolling témát időszerűnek tartom. Kétségtelen, hogy napjainkban a multinacionális nagyvállalatok kiemelkedő szerepet töltenek be a világgazdasági folyamatokban és a világkereskedelemben. Nagy hányadát teszik ki a világgazdasági termelésnek, külföldi működőtőke befektetéseik volumene is megnőtt. A produktivitás részletezését szintén aktuálisnak tartom, mert a kontrollingon belül kiemelten fontos mutató a vállalat számára. A záró dolgozatomat három fő részre osztottam: (1) a Schneider Electric történetére, (2) a kontrolling elméletére és a vállalati kontrolling osztály tevékenységére, és (3) a vállalat teljesítmény- és produktivitásmérésének ismertetésére. Az első részben áttekintést nyújtok a Schneider Electric történelmi hátteréről napjainkig. 1836-os alapítása óta a cég napjainkra az energiamenedzsment specialistájává fejlődött, már több mint száz országban jelen van. A kezdeti vas- és acélipari, és nehézgépgyártási tevékenységeit mára felváltotta a villamos energia és az automatizálás. A globális történelmi áttekintés után a cég magyarországi történetét is bemutatom, illetve ismertetem a zalaegerszegi gyáregység tevékenységét. A Schneider Electric magyarországi öt gyára közül a zalaegerszegi gyáregység kismegszakítók és azok kiegészítőinek összeszerelésére specializálódott. A vállalatnál elsősorban külföldi Schneider vállalatok számára történik értékesítés. Dolgozatomban a gyár szervezeti struktúráját egy ábrával illusztráltam a könnyebb átláthatóság érdekében. A második részben betekintést nyújtok a kontrolling történetébe, majd annak fogalmát, valamint a pénzügyi kontrolling sajátosságait is részletezem. A kontrolling a tervkészítés, az irányítás és az ellenőrzés tevékenységét foglalja magában. Napjainkban az alkalmazott üzleti tudományok közé soroljuk. A pénzügyi kontrolling feladatait, néhány fontosabb tevékenységét is bemutatom. A kontrolling informatikai hátteréről szintén ebben a fejezetben írok; mivel az SAP vállalatirányítási rendszer fontos szerepet játszik a vállalaton belüli osztályok munkájának összehangolásában, ezért erről szintén szót ejtek. Megemlítem a kontrolling területen használt hardvereket és szoftvereket. Ezután következik a kontrolling csoport tevékenységének, feladatainak bemutatása a zalai gyáregységben, amely során ismertetem a klasszikus pénzügyi szervezet módosítását a Schneider Electricnél, bemutatom a Budapestre átcsoportosított és a helyi szinten végzett feladatokat, majd részletezem a pénzügyi osztály kapcsolatát a vállalkozás többi osztályával: a logisztikával, a minőségbiztosítási osztállyal, a mérnökséggel, illetve a személyüggyel. Ezt követően térek rá a gyakorlati részre, melyben a Schneider Electric egyik meghatározó mutatóját, a produktivitást ismertetem. A produktivitás rendkívül fontos a vállalat számára, mert vizsgálatával a termelés hatékonyságának növelését és a költségek csökkentését próbálják elérni. A produktivitással foglalkozók amellett, hogy minél olcsóbb anyagbeszerzésre törekednek a beszállítóktól, a felhasznált anyagok minőségét is igyekeznek megőrizni, illetve ha lehetséges, emelni. Ezt a piacok folyamatos vizsgálatával tudják megvalósítani, mivel produktivitást csak azokra az anyagokra lehet elszámolni, amelyeket cégcsoporton kívüli beszállítóktól szereznek be. A teljesítménymérés, produktivitásmérés lépéseit egy adott anyag példáján keresztül szemléltetem részletesebben táblázatok segítségével. Ez követően a 2015. évi produktivitás és a kiszűrt hatások elemzését vizsgálom egy vonaldiagram és egy oszlopdiagram alapján. A vonaldiagram az adott havi (spot) és az év elejétől az adott hónapig számított kumulált (YTD = year to date) produktivitási adatokat tartalmazza. Az oszlopdiagramon csak spot adatok szerepelnek, így könnyebben átlátható a bruttó produktivitás változása. Az előbbi diagramok alapján megállapított eredmények alátámasztására a Schneider Electric zalai gyáregységének legnagyobb mennyiségben felhasznált nyersanyagainak, a hidegen hengerelt acélnak, a műanyagnak és a réznek a 2014. és 2015. évi árfolyam alakulását szemléltetem grafikonok, és hozzájuk kapcsolódó táblázatok segítségével. A 2015. évi produktivitást mutató grafikonok és a nyersanyagárfolyamok változásainak együttes vizsgálatával szemléltetem a produktivitást az egyes hónapokban, kiemelve a kimagasló és a jelentősen alacsony értékeket. A Schneider Electricnél töltött szakmai gyakorlatom alatt lehetőségem volt betekinteni a negyedéves előrejelzés készítésébe, illetve azt követően a havi zárás utáni terv-tény elemzésbe is. Dolgozatom összegzésénél megállapításokat teszek a kontrolling osztály átszervezésének előnyeiről, a kontrolling informatikai hátterének korszerűségéről, illetve javaslatot teszek a negyedéves előrejelzés tervezésével kapcsolatban. Véleményem szerint a költségek költséghely szerinti megosztása eredményesebb, pontosabb nyomon követést tenne lehetővé, a költséghelyek felelősei sokkal inkább számon kérhetőek lennének az adott előrejelzés és a tény adatok elemzésénél. A tervezett költségek csökkentése sokkal könnyebben beazonosíthatóvá válna működési területekre.