Teskánd Község Önkormányzatának működése és pályázati sikerei - Nagy Alexandra
A szakdolgozatomban bemutattam a Teskánd Község Önkormányzata működését és irányítását, majd a pályázati sikereiről is említést tettem. Teskándon szemmel látható a fejlődése a pályázatoknak, és ez a gondos gazdálkodás eredményeként rendelkezésre álló önerőnek köszönhetően. Élhető, barátságos környezetet alakítottak ki az elmúlt évtizedek alatt. Számomra nagyon kedvező a falu élete közel van a városhoz, közlekedési szempontjából az iskola, óvoda a főúttól távol helyezkedik el. A témaválasztás és gyakorlati hely megválasztása is közel áll hozzám, mert szeretek én is új és még nem létező dolgokat, projekteket megvalósítani. A helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között rendeletet alkot, határozatot hoz, önállóan igazgat, meghatározza szervezeti és működési rendjét, gyakorolja az önkormányzati tulajdon tekintetében a tulajdonost megillető jogokat, meghatározza költségvetését, annak alapján önállóan gazdálkodik, e célra felhasználható vagyonával és bevételeivel kötelező feladatai ellátásának veszélyeztetése nélkül vállalkozást folytat. Teskánd Község az elmúlt években sokat változott, nőtt a település népessége, jelenleg a lakosságszám 1102 fő, új utcák és lakóparkok alakultak ki. A földrajzi és gazdasági tulajdonságai adottak, nem véletlen hogy a közeli városból, Zalaegerszegről is sokan települnek Teskándra. Földrajzi elhelyezkedése jellegzetes, zalai tájba illő: dombokkal, erdőkkel körbezárt nyugodt település. Sajátos arculatot kapott az elmúlt évtizedek során. A helyi önkormányzat a törvények keretei között, saját felelősségére, önállóan szabályozza és igazgatja a feladat- és hatáskörébe tartozó helyi közügyeket. Az önkormányzat a közügyek intézése során kötelező és önként vállalt feladatokat lát el. 2015. január 1-jén megállapodtak a közös önkormányzati hivatal létrehozásáról, amely létrejött Boncodfölde Község Önkormányzata, Becsvölgye Község Önkormányzata, Kustánszeg Község Önkormányzata, Salomvár Község Önkormányzata és Teskánd Község Önkormányzata között. A települések polgármesterei megállapodtak abban, hogy Teskánd Község Önkormányzata biztosítja a hivatal székhelyét és gesztorként ellátja a hivatal működtetését. A dolgozatom második felében a pályázati sikerekről írok, melyek nagy szerepet játszanak a falu történelmében. Napjainkban egy sikeres pályázat a jövőre nézve is elképzelhetetlen egy jó projekt és stratégiai gondolkodás nélkül. Teskánd Község Önkormányzata folyamatosan figyeli a Széchényi 2020 honlapját és kapcsolatban állnak más pályázat író cégekkel is. A honlapon letöltik a pályázathoz kapcsolódó útmutatót is. Különböző pályázati kiírásokat figyelnek például a hivatal épületének vagy a járdákra, illetve víz-és csatornahálózatra vonatkozó felújítási projekteket részesítik előnyben. Jelentős része elektronikusan kerül kitöltése melyek során az útmutatónak megfelelően a szükséges mellékletek feltöltjük. Bekapcsolódtam a Védőháló a családokért EFOP 1.2.1-15 nevű pályázat kidolgozásába és felépítésébe. A lakosság és fiatal szülők vagy tapasztalattal nem rendelkező szülés előtt álló anyukáknak nagy segítség lenne, ha ezt a pályázatot megnyerné a település. Majd egy következő pályázati elemzéssel folytattam, ami abból a célból jött létre, hogy kevesebb legyen a személyautó az utakon és Zalalövő irányában kényelmesen a természet lágy ölében kerékpárral el lehessen jutni, ez a Bagodot Teskánddal összekötő kerékpárút. Az utóbbi időben jelentős teret nyert a kerékpáros közlekedés azáltal, hogy sorra épülnek kerékpárutak és az kerékpársávokat alakítanak ki egyre több városi útvonalon. Ennek az a célja, hogy többen használjanak biciklit autó helyett és ne szennyezzék a környezetet. A következő pályázat fordulópontot jelentett mind a lakosságnak és a fiataloknak egyaránt. A település régi álma vált valóra, amikor a Kemence ház átadásra került 2011 őszén. Teskánd lakosságának addig nem volt olyan közösségi épülete, ahol fiatalok összejöhettek akár egy jó beszélgetésre, ahol minden korosztály számára lehetőség lett volna programok szervezésére. Klubok, csoportok, új baráti körök alakultak ki és régi társaságok erősödtek meg. A helyszín a Teskándi Önkormányzati Hivatal épületének folytatásában egy régi pajta, és egy konyha épület felhasználásával került kiválasztásra. Egy Európai Uniós pályázati lehetőségnek köszönhetően az önkormányzatnak volt lehetősége elképzeléseire pályázatot benyújtani az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési alapból a vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások körében. Ezzel megnyitotta kapuit Teskánd első közösségi háza, a Kemence–ház. Az önkormányzaton még különféle feladatokat kaptam: bekapcsolódtam a helyi közügyek irányításába, szervezésébe és az adók könyvelésébe. Különféle programokat szerveztem és meghívókat készítettem az adott rendezvényekre. Lezárásként pedig megemlíteném, hogy sokat tanultam, hogy egy ilyen „kis” faluban mennyire oda kell figyelni apró dolgokra, hogy minden a lakosság igényeinek szerint megfeleljen és működjön.