A vállalati életút elemzése a Humán Centrum Kft. esetében - Peszlen Tibor
Szakdolgozatomban a Humán Centrum Kft. életútját elemzem, a cég zalaegerszegi divíziójánál eltöltött gyakorlati félévem okán. Mindenekelőtt megindokoltam a témaválasztást, illetve röviden megadtam a későbbiekben kidolgozandó főbb részeket. Ezután az elméleti áttekintést írtam le, kitérve a vállalati növekedésre, annak definíciójára. Bemutattam a legismertebb életciklus-modelleket – Adizes-modell, Greiner-modell, Timmons-modell -, jellemzőiket, szakaszaikat, ezáltal ismertetve a lehetséges eszközöket az elemzéshez. Mindezek után tértem rá a Humán Centrum Kft. rövid bemutatására, történetére, tevékenységi köreire. Itt ismertettem a munkaerő-kölcsönzést, annak történetét, jogi szabályozását hazánkban, illetve az Európai Unióban, valamint az előnyeit, hátrányait a szolgáltatást igénybe vevők és a munkavállalók szempontjából is. Majd kitértem a munkaerő-közvetítés, outsourcing, fejvadászat részleteire. A témához szorosan kapcsolódik a Humán Centrum Kft. vállalatcsoportjához tartozó Mind-Diák Szövetkezet, - mely tekinthető a cég elődjének is – így bemutattam a diákmunka szövetkezet főbb adatait, történetét, a diákmunka előnyeit és hátrányait. A gyakorlati félévemet a cégcsoport zalaegerszegi divíziójában töltöttem, így leírtam az ott végzett tevékenységeket, ábrázoltam a divízió eddigi életének főbb pénzügyi mutatóit, részletesen elemezve fejlődését és annak szakaszait. Az előbbiekben felsoroltakkal alapoztam meg a szakdolgozatom fő motívumát, a Humán Centrum Kft. életútjának elemzését. A főbb pénzügyi mutatók segítségével – az árbevétel, üzemi eredmény, illetve a saját tőke – ciklusokra bontottam a cég eddigi munkásságát, definiáltam az adott szakaszokat és azok főbb történéseit. Egy alapvetően sikeres vállalkozás képe rajzolódott ki, különösen az árbevétel tekintetében tudott többször is kimagasló teljesítményt nyújtani a cég, illetve elkerülni a negatív spirálba kerülést. Természetesen hullámvölgyek is megfigyelhetőek voltak, különös tekintettel a gazdasági világválság okozta rövid-, illetve hosszútávú problémákra. Az elemzés befejeztével javaslatokat tettem, melyben kiemeltem az expanzió fontosságát, valamint azt, hogy a Humán Centrum Kft-nek képesnek kell lennie a megújulásra és alkalmazkodásra a megváltozott piaci helyzethez, globális trendekhez. Szakdolgozatomat egy összegzéssel zártam, megjelölve a visszacsatolás, elemzés fontosságát az esetlegesen felmerülő problémák elkerülésének érdekében.