Creaweb Online Rendeléskezelő felület, mint kommunikációs eszköz - Toplak Tícia
Szakdolgozatom témája a Creaton South-East Europe Kft. Online Rendeléskezelő felületével, a Creawebbel kapcsolatos. A záródolgozatom bevezetőjeként a kommunikáció jelentőségéről, egyre nagyobb szerepéről szeretnék beszélni. Továbbá az e-kereskedelem kialakulásáról, a Business-to-Business rendszer ismertetéséről. Ennek oka, hogy a Creaton South-East Europe Kft a B2B rendszert választotta; és a Creaweb is egy ilyen webáruház. Ezen portál a Creaton kereskedői, tetőfedői és szaktanácsadói számára érhető el, ez a felhasználói oldal. A másik oldala a Creawebnek az adminisztrációs oldal, itt történik az honlap karbantartása, az adatok szerkesztése, informatikai beállítások kezelése. Először a Creaweb rövid áttekintéséről, lényegéről szeretnék beszélni. Ki és hogyan válhat felhasználóvá. Például a tetőfedők egy Együttműködési Megállapodás révén kerülhetnek be a rendszerbe. Utána az adminisztrációs oldal szemléltetésével folytatom. Minden menüpont bemutatásra kerül, például az online katalógus felépítése, különböző beállítások szerkesztése. A felhasználói oldalak közül először a kereskedői, aztán a tetőfedői portált mutatom be. Ismertetem az árajánlat készítés és megrendelés lépéseit, továbbá a tetőfedők számára elérhető Pontgyűjtő rendszert és a Tetőfedő ajándékkatalógust. A kutatásomhoz primer adatgyűjtési módszert is alkalmaztam, készítettem egy kérdőívet, melyet a Creaton kereskedői és tetőfedői körében küldtem ki. Véleményem szerint, ők azok, akik a legtöbbet használják a mindennapok során, így ők tudják, hogy melyek azok a részek, amiket fejleszteni lehetne a rendszerben és melyek az előnyei és elengedhetetlen funkciói. A kérdésekre adott válaszok alapján azt szeretném igazolni, hogy a Creaweb segíti a munkavégzést, általa könnyebb és egyszerűbb egy megrendelés vagy árajánlat elkészítése. Remélhetőleg a kérdőívek értékelését követően kapok egy átfogó képet a vizsgált témáról.