Rövid lejáratú vállalati finanszírozási típus összehasonlítása az OTP Banknál - Forgács Brigitta
Szakmai gyakorlatomat az OTP Bank Nyrt. zalaegerszegi igazgatóságán töltöttem, a vállalkozói osztályon. Ez nagyban befolyásolta témaválasztásomat, mint ahogy az is, hogy napjainkban a vállalkozások nagy része a kis-és középvállalkozások (továbbiakban KKv) közé sorolhatók. A mikro-és kisvállalkozások (továbbiakban MKV) a KKv-k szegmentációjába tartoznak, melyek hitelezésére az OTP Bank nagy hangsúlyt fektet. Jelenleg a gazdálkodó szervezetek 99%-a KKv-k körébe tartozik. Célom az volt, hogy bemutassam az OTP Bank rövid lejáratú hitelpalettáját MKV-k számára nyújtott hiteleket egy konkrét vállalkozás tevékenységén keresztül. Dolgozatom első és második fejezetében igyekszem a KKv-k körébe tartozó Ügyfelek bemutatására, valamint a KKv-k aktuális helyzetének feltárására az OTP Bank tapasztalatai alapján. Ezen vállalkozások helyzete jelenleg, nem egyszerű, mivel adott vállalkozás növekedését a piaci helyzet nem teszi lehetővé, a gazdaság lassú bővülés miatt. Ezért nehéz számukra a hosszú távú versenyképességet megőrizni. Ezen kívül törekszem az OTP Bank küldetésének és céljainak megfogalmazására. Harmadik fejezetben szeretnék kitérni az OTP Bank által vállalkozások számára nyújtott szolgáltatások ismertetésére. Ezen belül a bankszámlavezetést, a hitelnyújtást és a megtakarításokat szeretném kifejteni. Majd a negyedik fejezetben szeretném bemutatni a KKv-k szegmensébe tartozó Mikro-és Kisvállalati Ügyfelek körét, illetve az OTP Bank által számukra ajánlott rövid lejáratú finanszírozási lehetőségeket. Ide tartozik a folyószámlahitel, forgóeszközhitel, lombard hitel valamint a bankgarancia. Ötödik fejezet tartalmazza a hitelezés folyamatát a hitel kérelem benyújtásától a hitelkeret folyósításáig. Ezt követően a hatodik fejezetben megtalálható a Bank által kihelyezett összegek megfelelő célokra való fordításának ellenőrzése vagyis a monitoring vizsgálat. Hetedik fejezet tartalmazza a hitelbírálat részletes bemutatását az adósminősítést, az ügyletminősítést és a fedezetértékelést. A nyolcadik fejezetben tértem ki az OTP Bank két hitelkonstrukciójára gyakorlati példán keresztül. Szeretném bemutatni a Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt és az Új Forrás Forgóeszközhitelt egy konkrét vállalkozás tevékenységén keresztül, hogy milyen célokra fordította az igényelt összeget. Ezek alapján vontam le azt a következtetést, hogy melyik hitelkonstrukció milyen célra fordítható és milyen módon használható fel megfelelően.