A vállalkozás vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolója alapján - Illés Gergő
Dolgozatom célja a Zalagrár Kft. gazdálkodásának bemutatása. A vagyoni, jövedelmezőségi és pénzügyi elemzést több év beszámolója alapján végeztem el. Az évek nem egymást követik, választásuk mintavételszerű, az alapítás óta eltelt 23 évből négy üzleti évet választottam. A Zalagrár Kft. 1992-ben alakult, alaptevékenysége mezőgazdasági termékek előállítása. Cégelőzménye nem volt, két tulajdonos alapította a kárpótlásban megszerzett földjeinek hasznosítására. A gazdaság rohamosan fejlődik, beruházási tevékenysége révén a tárgyi eszközök létesítése nagy mértékű. Fő termékei szántóföldi kultúrák, gyümölcstermesztési termékek. Az előállított termékek összetétele évről-évre változik, keresve mindig a legnagyobb árbevételt elérő növényt, összehangolva a finanszírozási lehetőségekkel és gazdaságossági tapasztalatokkal. A jövő stratégiája egy olyan mezőgazdasági alaptevékenységet folytató mintagazdaságot létrehozni, melyben az ökológiai-ökonómiai feltételrendszer megtörtént, befektetései jelentős mértékű, jó minőségű hozamot produkáljanak. További stratégiája, hogy a megtermelt alaptermékeket biztonsággal, minőségromlás nélkül, hosszú ideig tárolni tudja, s így a piacon keresleti időszakban tudjon megjelenni. Minden gazdasági beavatkozás ennek a célkitűzésnek van alárendelve. A vagyoni helyzet elemzése során a beszámoló mérleg részét használtam fel. Az eszközoldalt az összetétel vizsgálatával végeztem el. A viszonyszámok alapján megállapítom, hogy az eszközoldal összetétele az évek során változik. Az 1994. évről 2002-re a befektetett eszközök aránya nőtt, míg a forgóeszközöké csökkent. Csökkent azonban 2002. évről 2010-re a befektetett eszközök aránya és nőtt a forgóeszközöké. A 2015. évben az eszközök közel 50-50%-ban oszlottak meg. Az aktív időbeli elhatárolás nagysága minimális. A forrás oldal vizsgálatánál látható a kötelezettségek folyamatos csökkenése. A pénzügyi-likviditási helyzetet ábrákkal, grafikonokkal, táblázatokkal szemléltettem. Ezekből látható, hogy a likviditási mutatók értéke folyamatosan nőtt, volt hogy kisebb, volt hogy nagyobb mértékben. Azt is megvizsgáltam mennyire van eladósodva a Zalagrár Kft. A mutatók folyamatosan csökkennek, 2015. évben már negatív előjelű volt az árbevételre vetített eladósodottság és a nettó eladósodottság értéke. Végül a jövedelmi helyzet mutatószámai alapján tettem megállapításokat. Látható, hogy ezeknél a mutatóknál nem mondható el a folyamatos növekedés vagy csökkenés. Változóak a mutatók értékei, de 2002 és 2015 között nem voltak olyan nagy mértékű eltérések, változások. Összességében megállapítható, hogy a Zalagrár Kft. működése stabil, vagyona évről évre gyarapodik. A Kft. a 2015. évre stabil, megbízható ügyfélkört épített ki. Úgy gondolom ez a kereskedelem alapja. Az ügyfelek időben teljesítik a kötelezettségüket és a cég is hamar kiegyenlíti a szállítóit. Megállapítom, hogy a Zalagrár Kft. sikeres, jövedelmező, vagyoni helyzete stabil és jó hírnévvel rendelkező mezőgazdasági termelő vállalkozás. Úgy gondolom továbbra is tartani tudja agrárpiaci helyzetét, illetve társadalmi szerepvállalását.