Öngondoskodás, a jövőd tudatos alakítása - Salamon Bettina
Az OTP Banknál eltöltött idő nagyban meghatározta szakdolgozatom témáját, mely napjainkban egyre fontosabbnak számító dolog, az öngondoskodás. Munkámmal szerettem volna rávilágítani ennek egyre növekvő szerepére, valamint arra is, hogy mennyire szükséges lenne, hogy a többség rendelkezzen valamilyen formájú megtakarítással. Az első részben megindokoltam témaválasztásomat, majd röviden ismertettem dolgozatom felépítését. Az intézmény történetének rövid, de átfogó ismertetése után megemlítettem az OTP Bankcsoportokat, az évek során elnyert díjakat, az intézmény stratégiáját és jövőképét. Ezt követően meghatároztam, hogy mit foglal magában az öngondoskodás, milyen fajtái léteznek. Továbbá, elemeztem az öngondoskodást előtérbe helyező gazdasági válság pozitív és negatív hatásait a lakosság pénzügyi helyzetére, megtakarítási szokásaira. Felvetettem azon problémákat is, (aktív korúak számának csökkenése, nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága stb.), amelyek napjainkban annyira fontossá teszik az emberek életében a jövőről való gondoskodást. Illetve, említést tettem egy másik problémáról is, a pénzügyi ismeretek hiányáról a lakosság körében. Bemutattam az OTP által félévente készített felmérés, az Öngondoskodási index eredményét, annak változását az előzőekhez képest, valamint az intézmény tevékenységét a pénzügyi kultúra fejlesztéséért. A Bank széles termékpalettája minden célra, korosztályra, és időtávra nyújt termékeket azok számára, akik felelősen gondolkodnának jövőjükről, ezekből szemléltettem a legnépszerűbbeket. A szolgáltatások között szerepelő vagyontervezésről, személyes tanácsadásról, megtakarítási iránytűről is ejtettem pár szót, melyek a befektetési döntések meghozatalát segítik elő az ügyfelek számára. Az utolsó fejezetben az általam készített, a lakosság öngondoskodási szokásairól szóló kérdőív eredményeit és összefüggéseit elemeztem, szemléltettem ábrákkal. Arra a következtetésre jutottam, hogy egyre többen ismerik fel az öngondoskodás fontosságát és térnek át a tudatos megtakarításra, de sajnos még mindig nagy számban vannak azok, akik különböző okok (anyagi nehézség, állami segítségben való bizakodás, érdektelenség) miatt nem rendelkeznek félretett pénzzel.