A nők korhatár előtti öregségi nyugdíjra jogosultsága - Verhás Tamás
Záródolgozatomban bemutattam a nők számára kedvezményes nyugdíj lehetőséget, amely a 2011.-es évtől kezdve nyújt a hölgyeknek az öregségi nyugdíj mellett egy olyan alternatívát, amelyre vonatkozó szabályok szerint nem szükséges az öregségi nyugdíjkorhatárt elérni a teljes összegű nyugellátás érdekében. Bemutattam, hogy milyen demográfiai válsággal néz szembe az utóbbi években Magyarország, aminek következménye az ország általános elöregedése, ami pedig a közteherviselésen alapuló nyugdíjrendszerünk összeomlását eredményezheti hosszútávon. A kormány a probléma kezelésének lehetőségét elsősorban a családok megerősítésében látja. Ennek érdekében az utóbbi években számos intézkedést hoztak, amelynek célja a gyermekvállalással járó terhek enyhítése. A nők kedvezményes nyugdíja ezekhez az intézkedésekhez tartozik, amellyel közvetetten akarnak segíteni a családoknak. Dolgozatom harmadik fejezetében bemutattam a kedvezményes nyugdíj jogszabályi hátterét, valamint az azzal kapcsolatos legrelevánsabb tudnivalókat. A legfontosabb feltétele, hogy a jogosultsághoz 40 év jogosultsági időt kell szerezni, amely kereső- és nem kereső tevékenységgel igazolt szolgálati időre bontható. Részleteztem a kedvezményes nyugdíj melletti munkavállalás feltételeit, valamint a Nők 40 plusz programot, amely azoknak az állástalan hölgyeknek nyújt segítséget, akiknek csak pár év, esetleg hónap hiányzik a 40 év jogosultsági időből. A negyedik fejezetben az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság által közzétett adatokat elemeztem különféle szempontok szerint. Bemutattam, hogy milyen módon alakult az igénylők és az ellátásban részesülők száma a kezdeti évtől (2011) napjainkig. A statisztikákból kiderül, hogy a nők körében népszerűnek tekinthető a 40 év jogosultsági idő alapján járó nyugdíj, hiszen évről-évre egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. Összehasonlítottam a juttatások összegét a hagyományos korbetöltött öregségi nyugdíjjal. Az adatok azt mutatták, hogy nem éri hátrány az ellátásban részesülőket a kedvezményes nyugdíj esetében a folyósított összegét illetően, hiszen a korábbi nyugdíjba vonulási lehetőség esetén az összesített, egy főre jutó ellátás átlaga magasabb, mint a korbetöltött nyugellátás ellátás esetén. Összességében ez a lehetőség egy jó alternatívát jelenthet azoknak a hölgyeknek, akik középiskolai tanulmányaik után egyből a munkaerőpiacra kerültek, és huzamosabb ideig nem voltak foglalkozás nélküliek, hiszen így van rá esély, hogy akár több évvel az évről-évre emelkedő öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt nyugdíjba vonuljanak.