A HOB-OMEGA Kft. vagyoni, pénzügyi, jövedelmezőségi helyzetének elemzése a beszámolók adatai alapján - Korcz Lilla
Szakmai gyakorlatomat egy sárvári székhelyi könyvelőirodában, a KOOD Bt.-nél töltöttem. Ez alatt az idő alatt megismerkedtem számos gazdasági társaság működésével, betekintést nyertem számviteli tevékenységükbe. A HOB-OMEGA Szállító, Javító és Szolgáltató Kft. is ezen cégek közé tartozott, melynek vagyoni-, pénzügyi-, jövedelmezőségi helyzetét vizsgáltam szakdolgozatomban, három év beszámolóinak adatai alapján, illetve szakirodalmak segítségével. Ennek a témának a feldolgozásával közelebb kerülhettem az egyetemen megszerzett ismereteim gyakorlatban való elsajátításához. A HOB-OMEGA Kft. egy 20 éves, sikeresen működő vállalkozás. Fő profilja kezdetben gépjárműjavítás, gépjárműmosás, patronok szállítása volt, ma már veszélyes áruk belföldi és nemzetközi fuvarozása, költöztetés, illetve közúti áruszállítás. Szakdolgozatomat azzal kezdtem, hogy gyakorlati helyemet a KOOD Bt.-t röviden bemutattam, ezután ismertettem a HOB-OMEGA Kft. megalakulását, tevékenységét, számviteli politikáját. A következő két fejezet a számviteli beszámolóról, illetve annak elemzéséről szólt általánosságban. Ezen belül is a beszámoló szerepe és annak fajtái, a beszámoló elemzésének szükségessége, és annak módszerei kerültek említésre. Ezt követően kezdtem meg a Kft. beszámolójának elemzését, külön fejezet szól a mérleg vizsgálatáról, illetve az eredménykimutatás vizsgálatáról. A mérleg segítségével elvégeztem a társaság vagyoni és pénzügyi helyzetének elemzését, különböző mutatószámokkal. A társaság eszközeinek nagy részét a forgóeszközök teszik ki, ami nem csoda, hiszen szolgáltató tevékenységet folytat. 2014-re növekedett a befektetett eszközök aránya a forgóeszközökkel szemben, ennek oka új tárgyi eszköz beszerzése. A társaság magas tárgyi eszköz állománnyal rendelkezik, ezek legnagyobb része is a műszaki gépek, berendezések, járművek közt szerepel. A cégnek jelenleg 15 tehergépkocsija van. A befektetett eszközökre fedezetet nyújt a saját tőke, ez pozitív. A forrásokon belül a vállalkozás magas saját tőke állománnyal rendelkezik, viszont ezzel szemben növekedni kezdett a kötelezettségek aránya, erre érdemes odafigyelni, mivel ez a növekedés azt jelentheti, hogy külső finanszírozástól függhet a vállalkozás, eladósodhat. Az idegen tőkét szükséges csökkenteni. Az adósságállomány aránya a vizsgált három évben alacsony a társaságnak, ami jónak tekinthető, saját forrásaira tud támaszkodni. Főként a tagi kölcsön törlesztésével tud az adósságállományra vonatkozó mutatóiban javulást elérni. Ami a rövid távú likviditást illeti, a forgóeszközök fedezik a rövid lejáratú kötelezettségeket, viszont az sem jó ha ez a fedezettség túl nagy arányú, mivel ez azt jelenti, hogy a vállalkozás be is fektethetné például a pénzeszközeit, így nagyobb haszon megszerzésére kaphatna lehetőséget. A likviditást rontotta a vevők romló fizetési fegyelme, illetve a szállítói tartozások is később lettek kiegyenlítve. Az lenne az ideális, ha a vevők átlagos átfutási ideje alacsonyabb lenne, mint a szállítóké, ez fedezetet jelentene a kötelezettségekre. Az eredménykimutatás adatai álltak rendelkezésemre a társaság jövedelmi helyzetének értékeléséhez, a hatékonyság vizsgálatához, illetve az eredmény elemzéséhez. Az árbevétel és egyéb bevételek csak kis arányban maradtak eredményként a vállalkozásnál. Az egységnyi saját tőkére jutó jövedelem is alacsony. Ami az eszközarányos jövedelmezőséget illeti, a tárgyi eszközök járultak hozzá leginkább az eredmény képződéséhez. A bérköltség, illetve a személyi jellegű ráfordítások értéke csökkent évről évre, a foglalkoztatotti létszám csökkenése miatt. Ennél még nagyobb arányban csökkent az üzemi (üzleti) tevékenység eredménye, így az élőmunka arányos jövedelmezőség sem mutatott jó értékeket. Összességében a jövedelmezőségi helyzet nem alakult kedvezően, a mutatók értékei csökkentek, de ez főként annak tudható be, hogy a 2013-as évben a társaság veszteséges volt. A hatékonyság vizsgálatánál először számítottam a komplex hatékonysági mutatót, majd a parciális (részhatékonysági) mutatókat. Komplex gazdasági hatékonyságnál a társaságnak meg kell határoznia egy elvárt hozamot, a Kft. esetében ezt a hozamot 2012-ben és 2014-ben biztosították a lekötött eszközök, ez kedvező. A tárgyieszköz hatékonyság jelentősen csökkent 2014-re, a tárgyieszköz állomány nőtt, a nettó termelési érték viszont alacsonyabb lett. 2012-ben és 2014-ben kevesebb ráfordításra volt szükség az adott időszaki hozam eléréséhez, ezt mutatta meg a termelési költségszint mutatója. Az eredmény vizsgálatánál látható, hogy a 2013-as évben a társaság ráfordításai meghaladták a bevételeket, hiába növekedett ebben az évben az árbevétel a többi évhez képest, így veszteség keletkezett. Az adófizetési kötelezettséget a nyereségminimum alapján határozza meg. A társaság adózott és mérleg szerinti eredménye megegyezik, nem hagyott jóvá osztalékot. A 2013-as év kritikus volt a Kft. számára. Az új tárgyi eszközök miatti magasabb értékcsökkenési leírás, és az igénybe vett, illetve az eladott (közvetített) szolgáltatások értékének emelkedése negatív irányba vitte a vállalkozás eredményét. Ha még 2014-ben is meg tudta volna tartani a cég pozícióját a palack szállításban, nem csökkent volna ilyen szinten az árbevétele erre az évre, de ennek ellenére is sikerült pozitív irányt elérni a 2013-as évhez képest, és remélhetőleg a jövőben fenn tudja majd tartani ezt a növekvő tendenciát.